Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Έρχεται «σκληρό χτύπημα» στη Λωρίδα της Γάζας, λένε οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις

Αυτή τη στιγμή, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) προσπαθούν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των ομήρων που έχουν απαχθεί και έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας (σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, είναι πάνω από 100).

Στην τελική ευθεία για τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα φαίνεται πως βρίσκεται ο ισραηλινός στρατός, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς κατά την εισβολή της στο Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Αυτή τη στιγμή, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) προσπαθούν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των ομήρων που έχουν απαχθεί και έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας (σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, είναι πάνω από 100).

Μιλώντας στο CNN από το Τελ Αβίβ, ο εκπρόσωπος του IDF, αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, είπε ότι εκτιμάται πως «δεκάδες» όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός «θα χτυπήσει σκληρά»
«Επειδή η ζωή εδώ είναι πολύ ιερή, έχουμε βγει έξω για να μάθουμε πόσοι έχουν απαχθεί από τη Χαμάς», πρόσθεσε ο Hecht, τονίζοντας ότι «έρχονται σοβαρά πλήγματα: ο ισραηλινός στρατός θα χτυπήσει σκληρά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας» ως απάντηση στην εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Χεχτ είπε ότι ο στρατός θα εκκενώσει τις ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Γάζα και «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις παράπλευρες απώλειες και να απομακρύνουμε ανθρώπους που δεν εμπλέκονται».

Πρωταρχικός στόχος του IDF, όπως είπε ο ίδιος, είναι να «σταθεροποιήσει την άμυνα, να προστατεύσει τα σύνορα και να φροντίσει τις κοινότητες των ανθρώπων».

Τι είπε για την εμπλοκή της Χεζμπολάχ
«Οι στόχοι μας πιθανότατα θα αποφασιστούν σήμερα, αύριο από την κυβέρνηση, αλλά αυτό θα γίνει με συγκρατημένο τρόπο», είπε επίσης ο Χεχτ.

Όσον αφορά την κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, μετά και την εμπλοκή της Χεζμπολάχ, ο Χεχτ είπε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος σε περίπτωση που η βία εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη ή στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Σήμερα το πρωί, το Ισραήλ έπληξε μια περιοχή στον Λίβανο αφότου δέχθηκε πυρά από τη συγκεκριμένη περιοχή. Η λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ εξέδωσε στη συνέχεια μια δήλωση την Κυριακή αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη στόχευση τριών ισραηλινών τοποθεσιών.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ θεωρούνται εχθρικά κράτη, αλλά η ανακωχή μεταξύ των δύο τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τη σύγκρουση μεταξύ τους το 2006.

Ο Χεχτ εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Χεζμπολάχ δεν θα ενώσει τα όπλα της με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «κολοσσιαίο λάθος».

Ισραηλινοί πεζοναύτες απέτρεψαν επίθεση μαχητών της Χαμάς σε παράκτια περιοχή

Ισραηλινοί πεζοναύτες απέτρεψαν σήμερα νέα επίθεση από πέντε μαχητές της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

«Πεζοναύτες των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας) εντόπισαν πέντε τρομοκράτες που κρύβονταν στην περιοχή της Ακτής Ζικίμ σε ισραηλινό έδαφος», ανέφερε εκπρόσωπος των IDF. Οι IDF στόχευσαν τους τρομοκράτες και απέτρεψαν διείσδυση σε περιοχές αμάχων, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τα πρόσωπα αυτά σκοτώθηκαν, κάτι που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος.

Ο Νετανιάχου συναντάται με τις Ένοπλες Δυνάμεις - Η Παλαιστίνη ζητά έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε μια αξιολόγηση της ασφάλειας στο αρχηγείο των IDF (Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων) στο Τελ Αβίβ, όπως φέρεται να δήλωσε το γραφείο του.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Herzi Halevi και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας ήταν παρόντες.

Από την παλαιστινιακή πλευρά, η εκεί αρχή ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος έχει 22 μέλη, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία. Το αίτημα για τη συνάντηση έρχεται υπό το φως της «βάναυσης και συνεχιζόμενης ισραηλινής επιθετικότητας κατά του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης της εισβολής στο τέμενος Αλ Άκσα από χιλιάδες εποίκους», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος WAFA που επικαλείται τον πρεσβευτή του Αραβικού Συνδέσμου Muhannad Al Aklouk.

Τι σημαίνει η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο και πόσο απειλείται το Ισραήλ

Στην επίσημη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο στο Ισραήλ μετά τις τελευταίες επιθέσεις από το έδαφος του Λιβάνου αναφέρεται σε ανάλυσή του το Al Jazeera το οποίο επιχειρεί να σκιαγραφήσει τι ακριβώς σημαίνει για το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων και κατά πόσο απειλείται το κράτος του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα σε κείμενο του Ali Hashem το Al Jazeera σημειώνει πως η Χεζμπολάχ προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα στους Ισραηλινούς, ότι η κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα και ίσως η έναρξη μιας χερσαίας εισβολής, θα σήμαινε ότι αυτή η σύγκρουση θα αποκτούσε μια νέα διάσταση.

Η Χεζμπολάχ επέλεξε τα αγροκτήματα Σεμπάα για να στείλει ένα μήνυμα στο Ισραήλ. Η περιοχή θεωρείται από τον Λίβανο ως κατεχόμενο έδαφος, οπότε η Χεζμπολάχ δεν κάνει τίποτα ενάντια στην πολιτική της λιβανέζικης κυβέρνησης. Τα αγροκτήματα Σεμπάα είναι μια λεπτή λωρίδα αμφισβητούμενου εδάφους κατά μήκος των λιβανέζικων συνόρων των Υψιπέδων του Γκολάν, άλλοτε συριακό έδαφος το οποίο κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Η περιοχή αποτελεί επί δεκαετίες εστία συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων.

Θα υπάρξει κάποια κριτική στη Χεζμπολάχ από τους πολιτικούς της αντιπάλους στη χώρα, αλλά η ισχυρή οργάνωση επέλεξε αυτή την περιοχή για να θέσει τα πράγματα σε μια προοπτική χωρίς να ξεπεράσει τα όρια.

Ποια είναι η σημασία της συνοριακής περιοχής Shebaa Farms;

Η περιοχή κατελήφθη κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 - υπάρχει ένα ζήτημα με την οριοθέτησή της, καθώς είναι αμφισβητούμενη μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας.

Το Ισραήλ το κατέλαβε όταν θεωρούνταν συριακό έδαφος. Ωστόσο, μετά το 2000, όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε από τον νότιο Λίβανο, η λιβανέζικη κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η γη αυτή είναι λιβανέζικη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Κατέρρευσε πολυόροφο συγκρότημα διαμερισμάτων στο Μπέλγκοροντ από ουκρανικό πύραυλο

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 15 τραυματίστηκαν όταν όλο το τμήμα ενός πολυόροφου κτιριακού συγκροτήματος διαμερισμάτων κατέρρευσε μετά το πλήγμα που δέχθηκε από ου...

Ρωσία: Ο Πούτιν έδιωξε τον Σοϊγκού από το υπουργείο Άμυνας – Ποιος είναι ο διάδοχος του

Σε ανασχηματισμό έκπληξη προχώρησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες μέρες έπειτα από την ορκωμοσία του για πέμπτη θητεία στο Κρεμλίνο. Ο Σεργκέι Σοϊγκού, στενός συ...

Συνέντευξη Ερντογάν: «Αγαπάμε το περιβάλλον, αλλά δεν θα δεχθούμε de facto καταστάσεις στο Αιγαίο»

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», κάνει λόγο για πολύ καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας πάντως ότι και να υπάρχουν διαφορές σε θέματα κ...

Φόρτωση άρθρων...