Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

FBI: «Η Χαμάς θέτει απειλές όμοιες με αυτές του Ισλαμικού Κράτους» - Ανησυχούμε για «μοναχικούς λύκους»

Τις ανησυχίες του για την έμπνευση που μπορεί να προκαλέσουν σε ακραία στοιχεία οι ενέργειες της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, εξέφρασε ο επικεφαλής του FBI, Κρις Ρέι, μιλώντας στο Κογκρέσο.

Το στέλεχος του FBI είπε ότι οι επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς στο Ισραήλ μπορούν να κινητοποιήσουν απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες παρόμοιες με αυτές που προκάλεσε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ακόμα, ο επικεφαλής του FBI, πρόσθεσε πως δεν έχει κάποια ένδειξη πως η ίδια η Χαμάς σκοπεύει ή έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει η ίδια επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.

«Εκτιμούμε ότι οι ενέργειες της Χαμάς και των συμμάχων της θα χρησιμεύσουν ως έμπνευση, κάτι που δεν έχουμε δει από τότε που το ISIS ξεκίνησε το λεγόμενο χαλιφάτο του πριν από αρκετά χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις κάλεσαν σε επιθέσεις κατά των Αμερικανών και της Δύσης», ανέφερε ο Ρέι στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας κατά τη διάρκεια ακρόασης για τις παγκόσμιες απειλές.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η τρομοκρατική απειλή ήταν αυξημένη καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, αλλά ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αναβαθμίσει την απειλή μιας επίθεσης εναντίον Αμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του FBI.

Στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και των επακόλουθων χτυπημάτων του Ισραήλ κατά της ελεγχόμενης από τη Χαμάς, Λωρίδας της Γάζας, ο διευθυντής του FBI δήλωσε ότι η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανησυχεί περισσότερο για τους επιτιθέμενους τύπου «μοναχικού λύκου» που στοχεύουν δυτικά έθνη.

«Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πιο άμεση ανησυχία μας είναι ότι βίαιοι εξτρεμιστές - άτομα ή μικρές ομάδες - θα αντλήσουν έμπνευση από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στην καθημερινή τους ζωή», προειδοποίησε ξανά κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο Κογκρέσο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του FBI, η δυνητική απειλή δεν προέρχεται μόνο από παράγοντες που εμπνέονται από τη Χαμάς. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ, είπε, αποτελούν επίσης πιθανό κίνδυνο για τις ΗΠΑ τόσο για κυβερνοεπιθέσεις όσο και για κινηματικές επιθέσεις. Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έχουν επίσης απευθύνει εκκλήσεις για δράση, είπε ο Ρέι.

«Παρακολουθούμε στενά τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν τα πρόσφατα γεγονότα στις προθέσεις αυτών των ομάδων εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και πώς αυτές οι προθέσεις μπορεί να εξελιχθούν», συμπλήρωσε ο διευθυντής του FBI.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Deutsche Welle: Ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου ετοιμάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η ισραηλινή κυβέρνηση βλέπει με ανησυχία προς τη Χάγη. Εκεί είναι η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο, όπως λέγεται, ετοιμάζει μέσα στην εβδομάδα διεθνές ένταλ...

Columbia: Πρόταση μομφής κατά της προέδρου από καθηγητές γιατί κάλεσε την Αστυνομία για τους διαδηλωτές

Η ένωση καθηγητών πανεπιστημίου του Columbia καταθέτει πρόταση μομφής κατά της προέδρου του Columbia Minouche Shafik γιατί κάλεσε την Αστυνομία για να σπάσει την κατάληψη των φιλοπ...

Φόρτωση άρθρων...