Κυριακή
21 Απριλίου 2024

Financial Times: Απόρρητα ρωσικά έγγραφα αποκαλύπτουν πότε ο Πούτιν θα ξεκινούσε πυρηνικό πόλεμο

Πλανήτης

Τον σχεδιασμό της Ρωσίας για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου αποκαλύπτουν ρωσικά απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύουν οι Financial Times. 

Τα έγγραφα δείχνουν σε ποια υποθετικά σενάρια ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο.

Το Κρεμλίνο έχει εξετάσει ένα ευρύ φάσμα σεναρίων για το πότε η χώρα θα πρέπει να περάσει σε πυρηνική επίθεση, όπως προκύπτει από τα ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που διέρρευσαν στους Financial Times.

Τα 29 αρχεία που διέρρευσαν αφορούν τα τακτικά πυρηνικά όπλα και χρονολογούνται από το 2008 έως το 2014, δηλαδή είναι τουλάχιστον 10 ετών. Τα όπλα που περιγράφονται στα αρχεία προορίζονται για συγκεκριμένους στόχους στο πεδίο της μάχης και δεν είναι οι διηπειρωτικού βεληνεκούς κεφαλές που στοχεύουν στην καταστροφή ολόκληρων πόλεων.

Τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερείς προϋποθέσεις για το πόσο μεγάλο μέρος του στρατιωτικού αμυντικού συστήματος της Ρωσίας πρέπει να καταστραφεί για να προκαλέσει η Μόσχα πυρηνικό πόλεμο.

Για παράδειγμα, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν εξαλειφθεί το 20% των υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων της, ανέφεραν οι Financial Times. Τέτοια υποβρύχια είναι αυτά που μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους που θα προκαλούσαν τον ολοκληρωτικό πόλεμο, που φοβόταν η ανθρωπότητα στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Άλλα σενάρια που θα προκαλούσαν μία πυρηνική «απάντηση» από την Μόσχα περιλαμβάνουν την καταστροφή τριών αεροδρομίων ή του 30% των πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων της Ρωσίας – όπως τα υποβρύχια κλάσης Yasen.

Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για σενάρια πολέμου – πολεμικές προσομοιώσεις που συχνά διεξάγονται για τον στρατιωτικό στρατηγικό σχεδιασμό – και παρουσιάσεις για αξιωματικούς του ναυτικού, σύμφωνα με τους Financial Times.

Επίσης, τα έγγραφα περιλαμβάνουν σενάρια όπου η Κίνα εισβάλλει στη Ρωσία αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα θα μπορούσε να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα και να χτυπήσει πρώτη.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ένα σενάριο περιλαμβάνει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων για να σταματήσει μία ενδεχόμενη επίθεση και προώθηση του κινεζικού στρατού σε ρωσικό έδαφος. Τέτοια έγγραφα δείχνουν ότι η Ρωσία έχει εξετάσει το ενδεχόμενο επίθεσης από την Κίνα, ακόμη και όταν το Πεκίνο και η Μόσχα συνέχισαν να οικοδομούν στενές διπλωματικές σχέσεις.

Το 2022, οκτώ χρόνια μετά την παραγωγή του πιο πρόσφατου μυστικού εγγράφου, Ρωσία και Κίνα δήλωσαν ότι έχουν μία εταιρική σχέση «χωρίς όρια». Αυτό σημαίνει ότι διατηρούν στενούς δεσμούς και στοχεύουν η μία στην ενίσχυση της οικονομίας και του στρατού της άλλης.

Από την πλευρά της η Κίνα έχει υποστηρίξει δημοσίως ότι θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο ως απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση. Οι FT ανέφεραν ότι εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αμφισβήτησε τη «γνησιότητα» των εγγράφων όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους πυρηνικούς φακέλους.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε στο πρακτορείο ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν «καθιερώσει νομικά την έννοια της αιώνιας φιλίας και της μη εχθρότητας».

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, ο Πούτιν έχει ανεβάσει τους τόνους και έχει απειλήσει αρκετές φορές με πυρηνικό πόλεμο. Τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού η Ρωσία άρχισε τη μερική κινητοποίηση εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν έθεσε στο τραπέζι και τον πυρηνικό πόλεμο και προειδοποίησε ότι μία τέτοια εξέλιξη «δεν ήταν μπλόφα».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Ουκρανία επιτέθηκε σε οκτώ ρωσικές περιφέρειες με δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Σε οκτώ ρωσικές περιφέρειες με δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) μεγάλου βεληνεκούς επιτέθηκε νωρίς σήμερα η Ουκρανία, προκαλώντας το ξέσπασμα πυρκαγιάς σε μια αποθήκη καυσ...

Νέα δεδομένα στη γεωπολιτική «σκακιέρα» μετά τη βοήθεια 95 δισ. που ενέκριναν οι ΗΠΑ για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Η ψηφοφορία άρχισε ώρες νωρίτερα από το πρόγραμμα σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου που καθυστέρησε την προγραμματισμένη διακοπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μετά από μήνες διαφωνιών το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ένα πακέτο νομοσχεδίων χορήγησης βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ...

Φόρτωση άρθρων...