Σαββάτο
30 Σεπτεμβρίου 2023

Φόβοι για τον θανατηφόρο «ιό της καμήλας» λόγω Μουντιάλ

Πλανήτης

Ειδικοί στον τομέα της υγείας σημαίνουν συναγερμό για τους ποδοσφαιρόφιλους που επιστρέφουν από το Μουντιάλ στο Κατάρ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουν στις πατρίδες τους τη «γρίπη της καμήλας», μια λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS).

Το MERS, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012, είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από κορωνoϊό. Θεωρείται πιο επικίνδυνο από την COVID-19.

Μια συμβουλή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας λέει ότι οι οπαδοί που επιστρέφουν από το Κατάρ πρέπει να γνωρίζουν τον MERS και ζητά από τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης «τηρώντας καλές πρακτικές υγιεινής, αποφεύγοντας τις στενές επαφές με καμήλες και την κατανάλωση άψητου ή μη παστεριωμένου γάλακτος»

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) την ίδια στιγμή ζήτησε επίσης από τους γιατρούς να αναζητήσουν άτομα που εμφανίζουν πυρετό και εκδηλώνουν αναπνευστικές δυσκολίες. «Ο κίνδυνος μόλυνσης για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ χαμηλός, αλλά μπορεί να είναι υψηλότερος σε εκείνους που εκτίθενται σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου εντός της περιοχής, όπως οι καμήλες», ανακοίνωσε η UKHSA.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης από άτομο σε άτομο» ανέφερε περαιτέρω στην έκθεσή της η υπηρεσία. Οι προειδοποιήσεις έρχονται στον απόηχο της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων MERS σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία της UKHSA, 2.600 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα MERS-CoV και 935 συνδεόμενοι θάνατοι αναφέρθηκαν παγκοσμίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2022.

Τι είναι το MERS-COV;

Είναι ένας ζωονοσογόνος ιός, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ανέφερε επίσης ότι ο ιός έχει εντοπιστεί και έχει συνδεθεί με ανθρώπινες μολύνσεις σε καμήλες δρομάδες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία.

Ο ΠΟΥ είπε περαιτέρω ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή και έχει συμβεί κυρίως μεταξύ στενών επαφών και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. «Έξω από το περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, υπήρξε περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Υπολογίζεται ότι το 35% των περιπτώσεων MERS που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν πεθάνει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 29 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα 480 π.Χ: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, κατά μία εκδοχή. Ο Αθηναϊκός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή συντρίβει τον Περσικό Στόλο του Ξέρξη. 1829: Ιδρύεται η Μητρο...

Φόρτωση άρθρων...