Κυριακή
12 Μαΐου 2024

G20: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση των Μπάιντεν και Ερντογάν - Συμφωνία για μηχανισμό βελτίωσης των διμερών σχέσεων

Πλανήτης

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου της G20, ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Aμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του την επιθυμία του να διατηρηθούν οι εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, να διευρυνθούν οι τομείς συνεργασίας και να επιλύονται οι διαφωνίες τους αποτελεσματικά. Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την 20ετή συμβολή της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Αφγανούς που την έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στο Νότιο Καύκασο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε εκ νέου την συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ αλλά επισήμανε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή της Τουρκίας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Επίσης έδωσε έμφαση στη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο κράτος δικαίου για ειρήνη και ευημερία», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο Tούρκο αξιωματούχο, η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα» και σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δυό τους συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων. επίσης σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ συζήτησαν και για το πεδίο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αμοιβαία βήματα που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άντονι Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: O Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο η Νίκι Χέιλι να είναι υποψήφια αντιπρόεδρος του

Tο ενδεχόμενο η Νίκι Χέιλι να είναι υποψήφια αντιπρόεδρος του εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, που επικαλείται πηγές, σχετικές μ...

Συνέντευξη Ερντογάν: «Αγαπάμε το περιβάλλον, αλλά δεν θα δεχθούμε de facto καταστάσεις στο Αιγαίο»

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», κάνει λόγο για πολύ καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας πάντως ότι και να υπάρχουν διαφορές σε θέματα κ...

Φόρτωση άρθρων...