Κυριακή
14 Απριλίου 2024

G20: Eξετάζεται επιβολή παγκόσμιου ατομικού φόρου στους δισεκατομμυριούχους

Πλανήτης

Έτοιμοι να λάβουν μία ιστορική απόφαση είναι οι G20, προκειμένου να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των πολύ πλουσίων και των φτωχότερων, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι επικεφαλής των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη εξετάζουν την επιβολή ενός ελαχίστου φόρου για τους 3.000 δισεκατομμυριούχους του κόσμου, με στόχο να τερματιστεί η «κούρσα προς τα κάτω» που επέτρεψε στους υπερπλούσιους να πληρώνουν λιγότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό. 

Οι ηγέτες που συγκεντρώνονται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας για μια σημαντική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20 ετοιμάζονται να συζητήσουν ένα διεθνώς συμφωνημένο σχέδιο για τη φορολόγηση των υπερπλούσιων ατόμων, εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.

Με στόχο να αξιοποιηθεί η συνεργασία που οδήγησε σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, το σχέδιο προωθείται υπό την προεδρία της Βραζιλίας στην G20 πριν από τη σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών στο Ρίο ντε Τζανέιρο το φθινόπωρο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Fernando Haddad, υπό την αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Luiz Inácio Lula da Silva, πιέζει για την υιοθέτηση της πολιτικής αυτής. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να την προωθήσει.

«Επί του παρόντος οι πλουσιότεροι άνθρωποι μπορούν να αποφεύγουν να πληρώνουν τα ίδια επίπεδα φόρου με άλλους ανθρώπους που είναι λιγότερο πλούσιοι. Θέλουμε να αποφύγουμε μια τέτοια φορολογική αδικία», είπε ο Le Maire στο Reuters πριν από τη συνάντηση και πρόσθεσε: «Θέλουμε η Ευρώπη να προωθήσει αυτή την ιδέα της ελάχιστης φορολόγησης των φυσικών προσώπων το συντομότερο δυνατό και η Γαλλία θα είναι στην πρώτη γραμμή», είπε.

Ο οικονομολόγος Gabriel Zucman έχει προσκληθεί από την κυβέρνηση της Βραζιλίας για να δώσει το έναυσμα για τις συνομιλίες της G20 την Πέμπτη. Ο Zucman είναι επικεφαλής του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός Think Tank με έδρα το Παρίσι και παρουσίασε έναν μηχανισμό για έναν παγκόσμιο φόρο πλούτου. 

Ζήτησε την επιβολή ετήσιας εισφοράς 2% επί του πλούτου των πλουσιότερων φυσικών προσώπων του κόσμου ως σημείο εκκίνησης για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο.

Εκτιμά ότι το μέτρο θα μπορούσε να συγκεντρώσει 250 δισεκατομμύρια δολάρια (197 δισ. λίρες) ετησίως από τους 2.756 γνωστούς δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι πιστεύεται ότι αξίζουν συνολικά 13 δισ. δολάρια. Η ιδέα βασίζεται στη συμφωνία του 2021 μεταξύ 140 χωρών για την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% στις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες.

Μιλώντας στον Guardian, ο Zucman δήλωσε ότι οι συνομιλίες της G20 θα σηματοδοτήσουν «την αρχή μιας συζήτησης». Ο Zucman δήλωσε επίσης πως «η ιδέα είναι ότι αυτό που καταφέραμε να επιτύχουμε ό,τι και με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις με τους τους υπερπλούσιους».

Σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, οι υπερπλούσιοι πληρώνουν πραγματικό φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο από τον μέσο εργαζόμενο. Σύμφωνα με έρευνα της Oxfam, στις χώρες της G20 κατοικούν σχεδόν τέσσερις στους πέντε δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης κόστισε στο Ισραήλ 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια

Η αναχαίτιση δεκάδων ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου (13/04) κόστισε στο Ισραήλ περίπου 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφω...

Φόρτωση άρθρων...