Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Γαλλία: Εκτεταμένα επεισόδια σε προάστια του Παρισιού μετά τον θάνατο ανηλίκου από πυροβολισμό αστυνομικού

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Γαλλία μετά και τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν στα περίχωρα του Παρισιού μεταξύ αστυνομίας και χιλιάδων διαδηλωτών. Oι διαδηλωτές απαιτούν δικαιοσύνη για τον φόνο νεαρού από αστυνομικό στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου.

Τα δυτικά προάστια του Παρισιού μετατράπηκαν και πάλι σε πεδίο μάχης. Διαδηλωτές αναποδογύρισαν και έκαψαν αυτοκίνητα, έσπασαν τζαμαρίες και πυρπόλησαν κυβερνητικά κτίρια και καταστήματα. Πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς και έστησαν οδοφράγματα.

Ο θάνατος ενός 17χρονου παιδιού κατά τη διάρκεια ελέγχου για τροχαία παράβαση την Τρίτη στη Ναντέρ, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Νωρίτερα, χιλιάδες διαδηλωτές ντυμένοι στα λευκά ζήτησαν μαζί με τη μητέρα του άτυχου Ναέλ, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η «λευκή πορεία», όπως την αποκαλούν τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, στην μνήμη του μικρού παιδιού, έγινε σύνθημα στα χείλη των διαδηλωτών που απαιτούν μία κοινωνία χωρίς αστυνομική βία. 

Τραγική φιγούρα και η γιαγιά του νεαρού. «Θα μείνω εδώ, εδώ που πέθανε ο εγγονός μου, μέχρι να ταφεί. Αύριο ή μεθαύριο, δεν ξέρω πότε. Θα μιλήσω με τον γιο μου. Για εμένα είναι χειρότερο, ήμουν η δεύτερη μητέρα του».

Περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους

Μετά τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια στο Παρίσι καθώς και σε άλλες γαλλικές πόλεις, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως αυξάνονται σημαντικά οι δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους.

«Χθες υπήρχαν 9.000 αστυνομικοί, 2.000 από τους οποίους στο Παρίσι. Αποφάσισα να κινητοποιηθούν 40.000 από σήμερα το βράδυ, 5.000 από αυτούς στο Παρίσι, εξοπλισμένοι με τεχνολογικά μέσα αιχμής προκειμένου να κατασταλούν τα επεισόδια, να γίνουν συλλήψεις και να επαναφέρουμε την τάξη που οι Γάλλοι πολίτες απαιτούν».

Οι γαλλικές Αρχές φοβούνται πως και η σημερινή νύχτα, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας, θα είναι «εφιαλτική».

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Τραμ και λεωφορεία δε θα κυκλοφορούν από τις 21.00 το βράδυ στις περιοχές και τις πόλεις στις οποίες γίνονται επεισόδια, ενώ ο δήμαρχος της Ναντέρ δήλωσε πως εάν κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση, θα ζητήσει την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, κάτι που έχει ήδη αποφασίσει ο δήμαρχος του Κλαμάρ, ενός δυτικού προαστίου του Παρισιού, κοντά στις Βερσαλλίες.

Σύμφωνα με την απαγόρευση, από τις 21.00 το βράδυ έως και τις 06:00 το πρωί απαγορεύεται η κυκλοφορία στους δρόμους, απαγόρευση που ισχύει μέχρι και τις 3 Ιουλίου.

Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση της δολοφονίας του 17χρονου, ανακοίνωσε πως ο 38χρονος αστυνομικός κρίθηκε προφυλακιστέος και αντιμετωπίζει κατηγορίες δολοφονίας από πρόθεση.

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε σιδηροδρομικούς σταθμούς για να διακόψουν τη βοήθεια των ΗΠΑ

Βομβαρδισμούς σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ουκρανίας πραγματοποίησαν οι Ρώσοι με σκοπό να διακόψουν τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ρωσία στοχεύει τις ουκρανικές σιδηροδρομ...

Φόρτωση άρθρων...