Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Γαλλία: Εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού EDF αποφάσισε η κυβέρνηση Μακρόν

Πλανήτης

Στο γαλλικό Δημόσιο αναμένεται να περάσει ο κολοσσός EDF, μετά το χάος που προκλήθηκε στην αγορά ενέργειας λόγω της ρωσοουκρανικής εισβολής…
Η αλήθεια τα σχέδια αναδιάρθρωσης καταρτίζονταν εδώ και καιρό, ωστόσο η κυβέρνηση Macron αποφάσισε επιτάχυνση.

Ειδικότερα, η γαλλική κυβέρνηση θα αναβιώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για εθνικοποίηση της φορτωμένης με χρέη Electricite de France και την αναδιοργάνωση της επιχείρησής της με επίκεντρο την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, υποστήριξαν πηγές με γνώση του θέματος στο Bloomberg. 

«Η κλιματική έκτακτη ανάγκη απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος.
Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και τις κολοσσιαίες προκλήσεις που έρχονται», δήλωσε η πρωθυπουργός Élisabeth Borne στο γαλλικό κοινοβούλιο σήμερα Τετάρτη 18.00. «Γι’ αυτό επιβεβαιώνω την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF».

Η Born δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο εθνικοποίησης της εταιρείας, που ανήκει κατά 84% στο κράτος.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron είχε πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι μέρος της εταιρείας θα πρέπει να εθνικοποιηθεί ούτως ώστε να στηριχτεί η γαλλική ενεργειακή ανεξαρτησία και η φιλοδοξία για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, με την κατασκευή νέων ατομικών σταθμών.

Άρχισαν οι διεργασίες...

Αξιωματούχοι έχουν ήδη συνομιλίες με πιθανούς συμβούλους αναφορικά με την ιδέα της εξαγοράς των μετόχων μειοψηφίας της EDF και της διαγραφής της εταιρείας από το χρηματιστήριο, ανέφεραν οι πηγές.

Η κυβέρνηση, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος επενδυτής στην EDF με ποσοστό 84%, θα ήθελε να διατηρήσει την ιδιοκτησία της τις εγχώριες δραστηριότητες και ίσως επανεξετάσει τις διεθνείς.

Σε κάθε περίπτωση τα σχέδια θα προχωρήσουν μετά τις γαλλικές εκλογές, με την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος Emmanuel Macron θα παραμείνει στην εξουσία.
Η EDF θα μπορούσε να εκχωρήσει μερίδια σε ορισμένες υπερπόντιες συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών σε διάφορες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Με τον τρόπο αυτό θα συγκεντρώνονταν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των βασικών πυρηνικών και υδροηλεκτρικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Γαλλία.
Υπενθυμίζεται πως η EDF αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπως ο γηρασμένος στόλος των αντιδραστήρων και οι υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων.

Τα προβλήματα επιδεινώνονται από το κρατικό πλαφόν στις τιμές και την παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισλαμικό Κράτος: Kαλεί τους οπαδούς του να πλήξουν τους «σταυροφόρους» στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Το Ισλαμικό Κράτος προέτρεψε την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να χτυπήσουν τους «σταυροφόρους» παντού, αλλά ιδίως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος της τζιχαντισ...

ΗΠΑ: Σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ μπορεί να οδηγήσει η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη, μετά από την πρόσκρουση σε αυτή του φορτηγού πλοίου «DALI» την Τρίτη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη πληρωμή ναυ...

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Φόρτωση άρθρων...