Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ταραχές στη Γαλλία: Πάνω από 12.200 οχήματα κατεστραμμένα, ζημιές σε πάνω από 1.100

Από την αρχή των ταραχών στη Γαλλία η γαλλική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε περίπου 3.500 συλλήψεις.

«Τις πληγές της μετρά» η Γαλλία έπειτα από τις σοβαρές ταραχές που συγκλόνισαν τις προηγούμενες ημέρες τη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, από το βράδυ της 27ης προς 28η Ιουνίου έως το πρωί της Τρίτης είχαν συλληφθεί 3.486 άτομα, κάηκαν 12.202 οχήματα, 1.105 κτίρια κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Ακόμα, 209 τμήματα της εθνικής αστυνομίας, της χωροφυλακής ή της δημοτικής αστυνομίας δέχθηκαν επίθεση. Συνολικά 374 άτομα έχουν δικαστεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου από την Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Νομική Επιτροπή της Γερουσίας θα ακούσει την Τετάρτη στις 4:30 μ.μ. (5.30 ώρα Ελλάδας) τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν «για τις ταραχές που σημειώθηκαν από τις 27 Ιουνίου 2023», μετά το θάνατο του 17χρονου Ναέλ, που σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό. Η ακρόαση θα είναι ανοιχτή στον Τύπο και θα μεταδοθεί ζωντανά στον ιστότοπο της Γερουσίας.

Η κορύφωση της κρίσης έχει περάσει, διαβεβαίωσε από πλευράς του ο Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιώντας πάντως ότι πρέπει να παραμείνουμε «προσεκτικοί».

«Είναι βιώσιμη η επιστροφή στην ηρεμία; Θα είμαι ακόμα πολύ προσεκτικός για τις μέρες και τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά επιτέλους η κορύφωση που ζήσαμε τα πρώτα βράδια πέρασε», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας στο Ελιζέ ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μιλώντας ενώπιον 250 δημάρχων στις πόλεις των οποίων σημειώθηκαν τα επεισόδια.

«Είναι η διαρκής, δημοκρατική τάξη που όλοι θέλουμε, για την οποία θα φροντίσουμε. Αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με συμμετέχοντα στη συνάντηση αυτή μακριά από τα ΜΜΕ, ο πρόεδρος εξέφρασε στους αιρετούς «τη στήριξη, την εκτίμηση και την αναγνώριση του έθνους» για τη «δράση» τους τις τελευταίες ημέρες.

«Αν είστε εκεί, είναι επειδή υπήρξατε θύματα, μερικές φορές έχετε πέσει θύματα με έναν πολύ άμεσο και προσωπικό τρόπο, οι οικογένειές σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα με έναν αφόρητο και ανείπωτο τρόπο (…) Θέλω επίσης να ευχαριστήσω δημοσίως όλους τους αστυνομικούς, τους χωροφύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς, προφανώς και τους πυροσβέστες μας», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήμαρχοι επεισόδια

Εξάλλου, οι ταραχές που συγκλόνισαν τις προηγούμενες ημέρες τη Γαλλία, προκάλεσαν ζημιές «τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ» στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού. Την εκτίμηση έκανε τη Δευτέρα ο IDFM (Ile-de-France Mobilités), ο οργανισμός που διαχειρίζεται τις δημόσιες συγκοινωνίες στην διοικητική περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, η οποία περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται «τα λεωφορεία και το τραμ που κάηκαν, δύο τραμ που υπέστησαν ζημιές, καθώς και τα σπασμένα παγκάκια στις στάσεις», διευκρίνισε η IDFM στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα η εφημερίδα Le Parisien.

Την τελευταία εβδομάδα, συνολικά 39 λεωφορεία πυρπολήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, κάθε λεωφορείο κοστίζει σχεδόν 350.000 ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 29 Απριλίου

Γεγονότα 1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η Μάχη του Λεβούνιου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός νικά τους Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει α...

Οκλαχόμα: Νεκροί από ανεμοστρόβιλους – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης «λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων»

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν από...

Φόρτωση άρθρων...