Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Γερμανία: Συνελήφθη διπλός κατάσκοπος – Ενδέχεται να τον εκβίαζαν οι Ρώσοι

Πλανήτης

Διπλό κατάσκοπος συνελήφθη στη Γερμανία. Ο αρχικατάσκοπος, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι έδινε πληροφορίες στη Μόσχα, αντιμετωπίζει στη Γερμανία την βαριά κατηγορία περί εσχάτης προδοσίας του έθνους. 

Οι γερμανικές Αρχές εκτιμούν ότι η περίπτωσή του μπορεί να μην είναι μοναδική. Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ,  ενδέχεται να έχει πέσει θύμα εκβιασμού των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. 

Πρόκειται για τον Κάρστεν Λ. τον οποίον εντόπισε η υπηρεσία του, στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας και ο οποίος  συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (ΒΚΑ). Οι γερμανικές Αρχές έχουν κάνει έρευνα  στο διαμέρισμά του και στον χώρο εργασίας του, καθώς και στην κατοικία ενός ακόμη ατόμου. Όπως ανακοίνωσε ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας, ο άνδρας φέρεται να παρέδωσε εντός του 2022 με πληροφορίες,  σε κάποια ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

«Η αυτοσυγκράτηση και η διακριτικότητα είναι πολύ σημαντικές σε αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία είναι ένας παράγοντας, του οποίου την ασυνειδησία και την προθυμία να χρησιμοποιήσει βία πρέπει να συνυπολογίσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της BND, Μπρούνο Καλ, και τόνισε ότι «κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης που δημοσιοποιείται αποτελεί πλεονέκτημα για τον εχθρό στην προσπάθειά του να βλάψει τη Γερμανία». Με τον τρόπο αυτό δικαιολόγησε το πόσο φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του.

Τόσο ο Καλ όσο και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) Τόμας Χάλντεβανγκ είχαν ήδη από τον Οκτώβριο προειδοποιήσει την Επιτροπή Ελέγχου της Bundestag για «αυξανόμενες κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Ρωσίας». Εδώ και καιρό παρατηρείται «ανησυχητική αποκτήνωση» των ρωσικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων, είχε δηλώσει τότε ο Χάλντεβανγκ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Tagesspiegel».

Όπως  μεταδίδουν σήμερα οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί WDR και NDR, επικαλούμενοι κύκλους ασφαλείας, ο ύποπτος Κάρστεν Λ. έδινε πληροφορίες κυρίως για την Ουκρανία και ενδέχεται να εκβιάστηκε με κάποιον τρόπο από τις ρωσικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της dw.com o Karsten L.  εργαζόταν ως ανώτερο στέλεχος στο «άκρως απόρρητο» τμήμα «Τεχνικής Αναγνώρισης» της BND και από τη θέση του είχε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα επικοινωνίας που ελάμβανε η γερμανική υπηρεσία από διεθνείς υποκλοπές.

Τουλάχιστον οι μισές από τις πληροφορίες που διαχειρίζεται η BND προέρχονται από το συγκεκριμένο τμήμα, αναφέρει η BILD και προσθέτει ότι εκφράζονται φόβοι ότι μέσω της δράσης του υπέρ της Ρωσίας ο ύποπτος δεν αποκλείεται να έχει παραδώσει στη Ρωσία πληροφορίες που έχουν διαβιβάσει φιλικές μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας – κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας.  Το δε περιεχόμενο των πληροφοριών θεωρείται κρατικό μυστικό κατά την έννοια του άρθρου 93 του Γερμανικού Ποινικού Κώδικα».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια νεότερη, επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των γερμανικών Αρχών. 

Από την πλευρά της η BND κρατά χαμηλούς τόνους στις δημόσιες τοποθετήσεις της και δίνει πληροφορίες με το σταγονόμετρο εξαιτίας της κρισιμότητας της υπόθεσης που σχετίζεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας.

O επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας θέλησε προς το παρόν να κάνει μόνο γνωστό ότι μόλις η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντελήφθη ότι ο εν λόγω υπάλληλος πιθανώς να «έδινε» απόρρητα στοιχεία στη Ρωσία, διέταξε αμέσως εσωτερική έρευνα, πριν αναλάβει ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων λόγω τεχνικού προβλήματος

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος. Αναστάτωση έχει προκληθεί στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κα...

Φόρτωση άρθρων...