Κυριακή
21 Απριλίου 2024

Γκάφα των Γερμανών στην Ερυθρά Θάλασσα: Γερμανική φρεγάτα πήγε να βομβαρδίσει αμερικανικό drone αξίας 30 εκατ. δολαρίων

Πλανήτης

Σε γκάφα υπέπεσε το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό στα ανοιχτά της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με τη «Bild», εκτυλίχθηκε ένα... δράμα γύρω από τη φρεγάτα «Hessen», η οποία βρίσκεται σε αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Γερμανική φρεγάτα πήγε να βομβαρδίσει αμερικανικό drone αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Η «Bild» χαρακτηρίζει ως «ντροπιαστικό» το περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Τα συστήματα ραντάρ του γερμανικού πολεμικού πλοίου αναγνώρισαν λανθασμένα ως εχθρικό ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έκανε κύκλους από πάνω του.

Το «Hessen» εκτόξευσε τότε δύο πυραύλους εναντίον του. Στην πραγματικότητα, όμως, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper (άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, κόστους 30 εκατομμυρίων ευρώ). Ευτυχώς για τους Αμερικανούς, οι δύο γερμανικοί πύραυλοι αναχαίτισης SM2 δεν κατάφεραν να φτάσουν στο στόχο τους για τεχνικούς λόγους και συνετρίβησαν στη θάλασσα χωρίς να πετύχουν τίποτα.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper πετούσε σε ύψος 12.000 μέτρων. Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του γερμανικού αντιαεροπορικού πυραύλου SM-2 είναι πάνω από 20.000 μέτρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Στέμπφλε επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στοχοποιήθηκε και δέχθηκε πυρά δεν μπορούσε αρχικά να αποδοθεί σε κανένα από τα συμμαχικά κράτη. Το "Hessen" επιχείρησε στη συνέχεια να καταρρίψει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά δεν τα κατάφερε. «Η υπόθεση έχει διαλευκανθεί, καθώς δεν επρόκειτο για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ήταν εχθρικό, όπως αποδείχθηκε μόνο εκ των υστέρων», είπε.

Ο Στέμπφλε δεν είπε σε ποια χώρα αποδόθηκε στη συνέχεια το drone. Ωστόσο, ο στρατιωτικός αναλυτής Thomas Wiegold αποκάλυψε την προέλευση και τον τύπο του drone. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Άμυνας τόνισε την Τετάρτη ότι είχε γίνει ερώτημα της "Hessen" προς τα συμμαχικά κράτη πριν από την εκτόξευση χωρίς ωστόσο να λάβει επιβεβαίωση. Μόνο αργότερα προέκυψε ότι επρόκειτο για μη δηλωμένο drone.

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή ταξιδεύουν αμερικανικά πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, ο Florian Hahn (CSU), εκπρόσωπος αμυντικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU στη γερμανική Βουλή, προειδοποιεί για πιθανό πρόβλημα πυρομαχικών: «Μόλις τώρα μάθαμε κατόπιν αιτήματος ότι ορισμένα από τα πυρομαχικά της φρεγάτας "Hessen" δεν μπορούν προφανώς πλέον να αναπληρωθούν, επειδή δεν υπάρχει πλέον η αντίστοιχη βιομηχανική ικανότητα», δήλωσε ο πολιτικός στην εφημερίδα WELT. «Έτσι, εάν τα αποθέματα είναι άδεια, το ναυτικό δεν μπορεί πλέον να τα αναπληρώσει - και πρέπει να αποσύρει τη φρεγάτα», πρόσθεσε ο Hahn.

Προβληματισμός και για τις δυνατότητες της φρεγάτας

Στο μεταξύ, ο Florian Hahn (CSU), ο εκπρόσωπος για την αμυντική πολιτική της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU στην Bundestag, προειδοποίησε για ένα πιθανό πρόβλημα με τα πυρομαχικά στη συγκεκριμένη φρεγάτα. «Μόλις τώρα μάθαμε κατόπιν αιτήματος ότι ορισμένα από τα πυρομαχικά της φρεγάτας "Hessen" δεν μπορούν προφανώς πλέον να αναπληρωθούν, επειδή δεν υπάρχει πλέον η αντίστοιχη βιομηχανική ικανότητα», δήλωσε ο πολιτικός στην εφημερίδα WELT.

«Έτσι, εάν τα αποθέματα είναι άδεια, το ναυτικό δεν μπορεί πλέον να τα αναπληρώσει - και πρέπει να αποσύρει τη φρεγάτα», πρόσθεσε ο Hahn. Ο ειδικός σε θέματα άμυνας κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι απέκρυψε αυτό το γεγονός από την αντιπολίτευση επί μήνες. «Το κοινοβούλιο αποφάσισε επομένως την ανάπτυξη χωρίς να γνωρίζει ότι υπάρχει προφανώς πρόβλημα με τα πυρομαχικά της φρεγάτας κλάσης 124», δήλωσε ο Hahn.

Γερμανική φρεγάτα πήγε να βομβαρδίσει αμερικανικό drone

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

TikTok: Όλο και πιο κοντά στην απαγόρευσή του στις ΗΠΑ -Τα επόμενα βήματα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στο να προχωρήσουν στην απαγόρευση του TikTok. Το νομοσχέδιο για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο εντάχθηκε και ψηφ...

Αμπάς: Οι Παλαιστίνιοι θα επανεξετάσουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά το βέτο της Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα επανεξετάσει τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά το βέτο της Ουάισνγκτον στο αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμε...

Φόρτωση άρθρων...