Δευτέρα
29 Μαΐου 2023

Για ποιους ασθενείς είναι επικίνδυνα τα χειρουργεία

Κάποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους κατά τη διάρκεια ενός χειρουργείου. Η απόφαση για μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να λαμβάνεται με μεγάλη προσοχή και εξάντληση των ορίων από ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τους θεράποντές τους, καθώς οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι απειλητικές ακόμα και για τη ζωή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal (CMAJ). Η ΧΑΠ περιλαμβάνει δυο ασθένειες των πνευμόνων, τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Μέσα από τα στοιχεία 933.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε σοβαρή επέμβαση (ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, επεμβάσεις του γαστρεντερικού συστήματος, αγγειοχειρουργικής ή άλλες εκλεκτικές επεμβάσεις) -με πάνω από 170.000 να πάσχουν από ΧΑΠ- η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο με επικεφαλής τον κλινικό ερευνητή στην αναισθησιολογία, Δρ Ashwin Sankar, διαπίστωσε ότι:

οι ασθενείς με ΧΑΠ είχαν 61% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εντός ενός έτους από την επέμβαση
το κόστος περίθαλψης ήταν 13% υψηλότερο τον χρόνο μετά την επέμβαση συγκριτικά με όσους δεν είχαν τη νόσο του αναπνευστικού.
«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι και το αυξημένο κόστος έγιναν εμφανή πολύ μετά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο 30 ημερών» σχολίασε ο Δρ Sankar και επεσήμανε την ανάγκη σχετικής ενημέρωσης των ασθενών πριν την απόφαση διενέργειας μιας μεγάλης επέμβασης.

Στα παραπάνω συνηγόρησε η Δρ Mangala Narasimhan, αντιπρόεδρος του Κέντρου Υπηρεσιών Εντατικής Θεραπείας στο δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης Northwell Health στη Νέα Υόρκη, εξηγώντας πως είναι εύλογες οι πιθανότερες επιπλοκές στην εν λόγω ομάδα ασθενών και άρα αναγκαία η εκτίμηση όλων των κινδύνων πριν την απόφαση ενός χειρουργείου.

Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «κάποιες επεμβάσεις είναι αναπόφευκτες», επεσήμανε δύο σημεία προσοχής για όσους ασθενείς με ΧΑΠ πρέπει να προβούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση:

ρύθμιση υφιστάμενων ιατρικών καταστάσεων πέραν της ΧΑΠ όπως διαβήτης, καρκίνος του πνεύμονα ή καρδιοπάθειες για τη βελτίωση της υγείας κατά το μέγιστο δυνατό, ώστε να παραταθεί όσο γίνεται η ημερομηνία της επέμβασης

διακοπή του καπνίσματος, μιας συνήθειας εν γένει επιβλαβούς που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και που η διακοπή της σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κιλιτσντάρογλου μετά την ήττα στις τουρκικές εκλογές: «Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης»

«Δεν μπορούσα να μας επιτρέψω να μας οδηγήσουν στη διχόνια. Δεν μπορούσα να το αντέξω αυτό, όταν τα ψυγεία των πολιτών ήταν άδεια. Πάντα βοηθούσα για να έχετε ευμάρια και ευημερία»...

Σαν σήμερα - 29 Μαΐου

Γεγονότα 1453: Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς μετά από πολιορκία δύο μηνών 1886: Δημοσιεύεται η πρώτη διαφήμιση της Coca Cola στην εφημερίδα Atlanta Journal α...

Politico για τουρκικές Εκλογές: Ποια η επίδραση της νίκης του Ερντογάν στις διεθνείς υποθέσεις

Τις Εκλογές στην Τουρκία και τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναλύουν το Politico αλλά και γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης. Ο Ερντογάν θα παραμείνει στην Προεδρία της Τουρκίας για α...

Φόρτωση άρθρων...