Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Ρωσική προβοκάτσια η επίθεση με drones στο Κρεμλίνο λένε αναλυτές

Θρίλερ εκτυλίσσεται στη Ρωσία μετά την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο στη Μόσχα. Η Ρωσία επιμένει στους ισχυρισμούς περί απόπειρας δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν από τους Ουκρανούς με επίθεση drone τη νύχτα της Τετάρτης στο Κρεμλίνο στη Μόσχα. Η Ρωσία απειλεί με σκληρά αντίποινα την Ουκρανία.

Ωστόσο, τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ρωσία με την κατάρριψη των drones πάνω από το Κρεμλίνο και το μέγαρο της Γερουσίας χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες ή ζημιές, πυροδότησαν θεωρίες συνωμοσίας και προβληματισμό για το ότι δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή η καταγγελλόμενη επίθεση, που η Ρωσία επέλεξε να τη γνωστοποιήσει ώρες αργότερα.

Στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εξουδετέρωσαν δύο ουκρανικά drones ενώ πετούσαν πάνω από το Κρεμλίνο και ότι θραύσματά τους έπεσαν εντός των τειχών.

«Αντιμετωπίζουμε το συμβάν ως σκόπιμη τρομοκρατική ενέργεια κατά της ζωής του προέδρου της Ρωσίας, η οποία έλαβε χώρα παραμονές της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης (στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και της παρέλασης της 9ης Μαΐου, οπότε αναμένεται να παρευρεθούν ξένοι αξιωματούχοι», ανέφερε, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει «όταν και όποτε κρίνει σκόπιμο».

Τι απαντά η Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε ότι η μόνη του έγνοια είναι να υπερασπιστεί τις πόλεις και τα χωριά της Ουκρανίας από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου. «Δεν επιτιθέμεθα στον Πούτιν ή στη Μόσχα, πολεμούμε στα δικά μας εδάφη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει στο παρελθόν επιθέσεις με drone στη Ρωσία και την Κριμαία, αν και συνήθως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτές, αλλά ένα χτύπημα κατά του Κρεμλίνου θα ήταν το τολμηρότερο μέχρι σήμερα, σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ.

Για τον αναλυτή ασφαλείας και ειδικό σε θέματα που αφορούν στη Ρωσία Μαρκ Γκαλεότι, ο χαρακτηρισμός των επιθέσεων ως απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν «παίζει το παιχνίδι του Κρεμλίνου». «Αν υποθέσουμε ότι ήταν ουκρανική επίθεση, θα πρέπει να την εκλάβουμε ως επίδειξη ικανότητας και δήλωση προθέσεων: “μην θεωρείτε ασφαλή τη Μόσχα”», έγραψε στο Twitter.

Kαι σχολιάζοντας την δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της φερόμενης επίθεσης, πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι σπάνια πάει στο Κρεμλίνο, πόσω μάλλον να διανυκτερεύσει εκεί».

Από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και αξιωματούχος της CIA, Μικ Μάλροϊ, επεσήμανε στο BBC ότι η Ουκρανία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Πούτιν, επομένως ήταν πιθανό να γνώριζαν ότι δεν ήταν στο Κρεμλίνο εκείνη τη στιγμή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι ο,τιδήποτε προέρχεται από το Κρεμλίνο δεν πρέπει να λαμβάνεται απόλυτα τοις μετρητοίς.

Αναλυτές: «Εξαιρετικά απίθανο» να έστειλε το Κίεβο drones στο Κρεμλίνο για δολοφονία του Πούτιν

Ειδικοί κατηγόρησαν τη Ρωσία για προβοκάτσια, προκειμένου να κατηγορήσει το Κίεβο, την ώρα που η Ουκρανία ετοιμάζεται για μεγάλη αντεπίθεση. Και στο ερώτημα γιατί να το κάνει αυτό το Κρεμλίνο, ο Ζελένσκι έδωσε τη δική του απάντηση: «Είναι πολύ απλό. Η Ρωσία δεν έχει καταγράψει νίκες. [Ο Πούτιν] δεν μπορεί να κινητοποιήσει πλέον τη ρωσική κοινωνία, ούτε να στέλνει στο θάνατο τους στρατιώτες του… Και τώρα χρειάζεται με κάποιο τρόπο να κινητοποιήσει τον λαό του».

Για τον Μικ Μάλροϊ «η Ρωσία ίσως το σκηνοθετεί αυτό για να το χρησιμοποιήσει ως πρόφαση στοχοποίησης του Ζελένσκι, κάτι που προσπάθησαν στο παρελθόν».

Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτιμά ότι η Ρωσία πιθανώς σκηνοθέτησε την επίθεση στο Κρεμλίνο για να υπογραμμίσει την υπαρξιακή απειλή για τους Ρώσους πολίτες και να τους προετοιμάσει για μια μεγαλύτερη επιστράτευση.

«Είναι λίαν απίθανο δύο drones να διαπέρασαν πολλαπλά επίπεδα αεράμυνας και να εξερράγησαν ή να καταρρίφθηκαν ακριβώς πάνω από την καρδιά του Κρεμλίνου με τρόπο που παρήγαγε θεαματικές εικόνες που συνέλαβε βολικά η κάμερα», ανέφερε το ISW σε έκθεσή του.

Κίνδυνος για νέα Προς νέα κλιμάκωση;

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαϊλο Ποντόλιακ , είπε στο BBC ότι μια ουκρανική επίθεση στο Κρεμλίνο δεν θα είχε νόημα για το Κίεβο, αφού θα βοηθούσε τη Ρωσία να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της κατά αμάχων και πολιτικών στόχων.

Η ανακοίνωση του γραφείου του Πούτιν προανήγγειλε σημαντικά αντίποινα. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ότι ήρθε η ώρα «να εξοντωθούν ο Ζελένσκι και η κλίκα του», ενώ ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντι ζήτησε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία «όπλα ικανά να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου».

Σύμφωνα με το ISW, Ρώσοι εθνικιστές μπλόγκερ κάλεσαν τη ρωσική ηγεσία να κλιμακώσει τον πόλεμο, ενώ άσκησαν κριτική στο Κρεμλίνο επειδή κατά τη γνώμη τους επέτρεψε στο Κίεβο να παραβιάσει πολλές ρωσικές «κόκκινες γραμμές» χωρίς επαρκή αντίποινα. Ωστόσο η αμερικανική δεξαμενή σκέψης εκτιμά ότι μπλόγκερ που έχουν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο τάσσονται κατά μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης: «Τα μηνύματα από στρατιωτικούς μπλόγκερ φιλικούς προς το Κρεμλίνο ίσως υποστηρίζουν την εκτίμηση ότι στόχος αυτής της προβοκάτσιας ήταν απλώς να δικαιολογηθούν νέα μέτρα επιστράτευσης», αναφέρει.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμειξη και καταγγέλλει ρωσική προβοκάτσια.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο προξενείο του Ιράν (Videos)

Στη σύλληψη του άνδρα που απειλούσε να ανατιναχθεί στο Παρίσι προχώρησαν οι γαλλικές Αρχές. Ισχυρές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο και απέκλεισαν την περιοχή, ενώ είχε διακοπεί η ...

Η Βόρεια Κορέα έκανε πυραυλική δοκιμή Κρουζ και δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου αντιαεροπορικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε χθες Παρασκευή σε δοκιμή κεφαλής πυραύλου Κρουζ και σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου αντιαεροπορικού πυραύλου, όπως μεταδίδει σήμερα το βορειοκορεατικό π...

Φόρτωση άρθρων...