Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

New York Times: Γιατί οι ΗΠΑ συμβουλεύουν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση

Να καθυστερήσει την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας για διάφορους λόγους συμβουλεύει το Ισραήλ η Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτό ανέφεραν στους «New York Times» αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι βασικοί λόγοι που οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το Ισραήλ να αναβάλει προς το παρόν τα σχέδιά του για τη χερσαία επέμβαση είναι:

  • Πρώτον για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
  • Δεύτερον, για να περάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους εγκλωβισμένους στον θύλακο Παλαιστίνιους,
  • Τρίτον, για να αναζητηθούν πρόσθετοι τρόποι αποφυγής περισσότερων απωλειών μεταξύ των αμάχων και
  • Tέταρτον, για να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ να προετοιμαστούν για επιθέσεις κατά αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή από υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες, επιθέσεις που πιθανώς να εντατικοποιηθούν, όπως λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μόλις οι δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλουν πλήρως στη Γάζα.

Οι συμβουλές του Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κυβέρνηση Μπάιντεν δεν απαιτεί, από το Ισραήλ να ματαιώσει την χερσαία εισβολή και εξακολουθεί να υποστηρίζει τον στόχο της ισραηλινής ηγεσίας για εκρίζωση της απειλής της Χαμάς, αλλά συμβουλεύει την κυβέρνηση Νετανιάχου να καθυστερήσει τα σχέδιά της μετά και την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων ομήρων την Παρασκευή, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων 212 ομήρων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε από τηλεφώνου με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου το απόγευμα της Κυριακής τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ συνομίλησε και με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας.

Μπάιντεν και Νετανιάχου συμφώνησαν μετά την είσοδο από το πέρασμα της Ράφα δύο κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας «να συνεχιστεί η ροή αυτής της κρίσιμης βοήθειας», ενώ μίλησαν και για τις «συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων της Χαμάς – περιλαμβανομένων και Αμερικανών – και την εξασφάλιση ασφαλούς διόδου για Αμερικανούς πολίτες και άλλους αμάχους στη Γάζα, που θέλουν να αποχωρήσουν», όπως είπε ο Λευκός Οίκος.

Δύο αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι τη συμβουλή των ΗΠΑ στο Ισραήλ μετέφερε ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, επειδή το Πεντάγωνο συμβουλεύει το Ισραήλ σε θέματα στρατιωτικής δράσης, περιλαμβανομένης της χερσαίας εισβολής. Άλλωστε ο Όστιν έχει σχεδόν καθημερινή επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ιωάβ Γκαλάντ.

Ανησυχίες στις ΗΠΑ μήπως μια μεγάλη καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης ωφελήσει το Ιράν

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ναι μεν επιθυμούν μια καθυστέρηση της χερσαίας επέμβασης, αλλά φοβούνται μήπως αυτό ενισχύσει το αφήγημα του Ιρτάν και των συμμάχων του ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν κρυφά το Ισραήλ.

Με τις πρόσφατες επιθέσεις με drones και ρουκέτες κατά αμερικανικών βάσεων στην ευρύτερη περιοχή, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι αν δοθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κινεί τα νήματα στο Ισραήλ, θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να συρθούν σε άμεση σύρραξη με το Ιράν ή τις φιλο-ιρανικές ομάδες στην περιοχή. «Αναμένουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα κλιμάκωσης από ελεγχόμενες από το Ιράν δυνάμεις κατά των δυνάμεών μας, κατά του προσωπικού μας. Λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τους ανθρώπους μας», είπε ο Αμερικανός ΥΠ ΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, στην εκπομπή “Μeet the Press” του NBC.

Το State Department ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διέταξε να αποχωρήσει το μη αναγκαίο προσωπικό και οι οικογένειές τους από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και το αμερικανικό προξενείο στην Ερμπίλ του βορείου Ιράκ, ενώ προειδοποίησε τους Αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν τις περιοχές αυτές, υπό τον φόβο επιθέσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν ιρακινών παραστρατιωτικών ομάδων κατά των περίπου 2.500 Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη χώρα ή κατά Αμερικανών υπηκόων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Φόρτωση άρθρων...