Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Γουατεμάλα: Προεδρικές εκλογές με φόντο τη διαφθορά, τη φτώχεια και τη βία

Οι ψηφοφόροι στη Γουατεμάλα καλούνται σήμερα Kυριακή 20/8 στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρο της χώρας, στον δεύτερο γύρο των εκλογών η εκστρατεία για τον οποίο σημαδεύτηκε από τις απόπειρες αποκλεισμού του φαβορί των δημοσκοπήσεων, που υπόσχεται να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο πολυπληθέστερο κράτος της κεντρικής Αμερικής, που μαστίζεται από τη φτώχεια και τη βία.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18:00 (03:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 20:00 (05:00 ώρα Ελλάδας).

Ο νέος ή η νέα πρόεδρος θα αναλάβει την εξουσία τη 14η Ιανουαρίου 2024.

Όποιος κι από τους δύο υποψήφιους κι αν κερδίσει, είτε είναι ο Μπερνάρντο Αρέβαλο είτε η Σάντρα Τόρες, θα τερματίσει δώδεκα χρόνια διακυβέρνησης της Γουατεμάλας από τη δεξιά, συμπεριλαμβανομένης της τετραετούς θητείας του απερχόμενου αρχηγού του κράτους Αλεχάντρο Γιαματέι, την οποία σημάδεψε η καταστολή δικαστικών και δημοσιογράφων που έδωσαν μάχες κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, ο κ. Αρέβαλο, 64 ετών, κοινωνιολόγος, πρώην διπλωμάτης, πιστώνεται το 50% των προθέσεων ψήφου, μπροστά από την κυρία Τόρες, 67 ετών, επιχειρηματία, που προσελκύει το 32%.

;εςργ

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γιαματέι «επαναβεβαίωσε» προχθές πως θα εγγυηθεί «διαφανή» και «ομαλή» μεταβίβαση της εξουσίας.

Τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του βάρβαρου εμφυλίου πολέμου, η πολυπληθέστερη χώρα της κεντρικής Αμερικής μαστίζεται από τη φτώχεια, τη βία και τη διαφθορά, κατάσταση που ωθεί κάθε χρόνο χιλιάδες Γουατεμαλτέκους να μεταναστεύουν, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου ζουν πλέον τρία εκατομμύρια πολίτες της χώρας, οι περισσότεροι παράτυπα.

Τα δέκα από τα 17,6 εκατ. κατοίκους της Γουατεμάλας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πριν από λίγο από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας ότι θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας". ...

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

Φόρτωση άρθρων...