Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Guardian: Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο ομοφύλων

Πλανήτης

«Η Ελλάδα έγινε το πρώτο χριστιανικό ορθόδοξο κράτος στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο ομοφύλων, αφού το κοινοβούλιο της Αθήνας ψήφισε τη μεταρρύθμιση-ορόσημο εν μέσω σκηνών πανηγυρισμών και οργής στη χώρα», αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γνωστή και μεγάλης κυκλοφορίας βρετανική εφημερίδα «The Guardian»

Σημειώνει τη συναίνεση που επετεύχθη μεταξύ 176 βουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα αλλά και τη συγκίνηση των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που έκαναν λόγο για «ιστορική στιγμή.  

Αναφέρεται επίσης στις μεγάλες αντιδράσεις ακόμα και από τους ίδιους τους βουλευτές της ΝΔ σημειώνοντας πως είχαν συντηρητικούς ψηφοφόρους αλλά και από την Εκκλησία.

Ιδιαίτερη επισήμανση κάνει στον Αντώνη Σαμαρά που είχε δηλώσει ότι «ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και ότι ο “επικίνδυνος” νόμος δεν θα έπρεπε να είχε εισαχθεί.»

guardian

Όλο το άρθρο:

Οι νομοθέτες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών υπερψήφισαν το νομοσχέδιο που συνέταξε η κεντροδεξιά κυβέρνηση παρά τις αντιρρήσεις των εκκλησιαστικών αξιωματούχων

Η Ελλάδα έγινε το πρώτο χριστιανικό ορθόδοξο κράτος στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αφού το κοινοβούλιο της Αθήνας ψήφισε τη μεταρρύθμιση-ορόσημο εν μέσω σκηνών πανηγυρισμών και οργής στη χώρα

Σε μια σπάνια επίδειξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης, 176 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου την Πέμπτη. Άλλοι 76 απέρριψαν τη μεταρρύθμιση, ενώ δύο απείχαν από την ψηφοφορία και 46 δεν ήταν παρόντες.

Τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, πολλά από τα οποία δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους, παρακολουθούσαν από τις κερκίδες πάνω.

“Περιμέναμε χρόνια γι’ αυτό”, δήλωσε η εξέχουσα ακτιβίστρια των ομοφυλοφίλων Στέλλα Μπέλια για τη νομοθεσία που θα επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια όχι μόνο να ανταλλάσσουν όρκους σε πολιτικές τελετές αλλά και να υιοθετούν παιδιά.

“Είναι μια ιστορική στιγμή. Πολλοί από εμάς δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα ερχόταν ποτέ”, είπε.

Η ψηφοφορία ακολούθησε δύο ημέρες έντονης συζήτησης – και εβδομάδες δημόσιας οργής – με τη μεταρρύθμιση να περιγράφεται από τους υποστηρικτές της ως “τολμηρή” και “καθυστερημένη” και να καταγγέλλεται ως “αντικοινωνική” και “αντιχριστιανική” από τους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε τρομερές αντιδράσεις από το εσωτερικό του δικού του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα έβαζε τέλος σε μια “σοβαρή ανισότητα για τη δημοκρατία μας”.

Σε μια παθιασμένη ομιλία πριν από την ψηφοφορία, ο 55χρονος ηγέτης, ο οποίος ανήκει στη φιλελεύθερη παράταξη του κόμματός του, είπε ότι το μέτρο θα ευθυγραμμίσει την Ελλάδα με 36 χώρες παγκοσμίως που έχουν ήδη νομοθετήσει για το θέμα. Ο συντηρητισμός, υποστήριξε, δεν θα πρέπει να συγχέεται με απαρχαιωμένες απόψεις που δεν συγχρονίζονται με τη σύγχρονη κοινωνία.

“Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα … θα κάνει τη ζωή κάποιων συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς -και το τονίζω αυτό- να αφαιρεί τίποτα από τη ζωή των πολλών”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ο νόμος θα παρέχει πλήρη γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.

 “Καλύπτουμε ένα κενό επιτρέποντας σε όλους, αν το επιθυμούν, να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους … όπως ακριβώς κάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια”.

Αλλά η αντίσταση ήταν έντονη από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που γνώριζαν τους ψηφοφόρους τους στο κοινωνικά συντηρητικό έθνος.

Επισημαίνοντας τις αντιδράσεις, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει νωρίτερα την Πέμπτη στη Βουλή ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και ότι ο “επικίνδυνος” νόμος δεν θα έπρεπε να είχε εισαχθεί.

Χωρίς την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του κύριου αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη, τον πρώτο ομοφυλόφιλο πολιτικό ηγέτη της Ελλάδας, και άλλων μικρότερων ομάδων, η μεταρρύθμιση δεν θα είχε περάσει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισπανία-Αργεντινή: Φουντώνει η αντιπαράθεση μετά τη δήλωση Ισπανού υπουργού ότι ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά

Η αντιπαράθεση πήρε διαστάσεις μεταξύ του Μπουένος Άιρες και της Μαδρίτης: έπειτα από ένα σχόλιο ενός Ισπανού υπουργού που είπε ότι ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι παίρνει ν...

Φόρτωση άρθρων...