Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

H πρώτη μαύρη τρύπα που είναι το φεγγάρι μιας μεγαλύτερης μαύρης τρύπας

Ένα σπάνιο κοσμικό φαινόμενο εντόπισαν οι αστρονόμοι. Σε ένα γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 3,5 δισεκατομμυρίων ετών μακριά από τη Γη βρίσκεται μια τερατώδης μαύρη τρύπα που η μάζα της εκτιμάται ότι είναι 18 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Από την περιοχή αυτή εκπέμπεται μια έντονη λάμψη με τους επιστήμονες να προσπαθούν εδώ και δεκαετίες ανεπιτυχώς να αναγνωρίσουν την πηγή αυτής της λάμψης. 

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Turku στη Φιλανδία κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο. Όπως υποστηρίζουν η λάμψη προέρχεται από μια τεράστια μαύρη τρύπα με μάζα 150 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου η οποία βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την μεγαλύτερη γειτονική μαύρη τρύπα. 

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μικρότερη μαύρη τρύπα που έλαβε την κωδική ονομασία OJ287 ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από την μεγαλύτερη σε μια περίοδο 12 ετών. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο αστρονόμος Μάουρι Βαλτόνεν, επικεφαλής τη ερευνητικής ομάδας.

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα πιστεύεται ότι περιβάλλεται από έναν δίσκο λευκού-καυτού αερίου και σκόνης ο οποίος λάμπει σε πολλά μήκη κύματος φωτός. 

Εάν υπάρχει η μικρότερη μαύρη τρύπα τότε κάθε φορά που βυθίζεται μέσα από αυτόν τον δίσκο θα πυροδοτεί μια λάμψη φωτός εξηγώντας έτσι τις επαναλαμβανόμενες εκρήξεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κλιματική Αλλαγή: Έφερε τις βιβλικές πληγές της Αιγύπτου στην ανθρωπότητα

Ακραία καιρικά φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων και ανέμων πυροδοτούν την εμφάνιση σε πολλές περιοχές του πλανήτη τεράστιων σε πληθυσμό σμηνών ακρίδων της ερήμου που επιτίθονται στις...

Πλίμουθ: Εκκενώνεται μέρος της πόλης για την απομάκρυνση βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (Photos)

Συναγερμός σήμανε στο Πλίμουθ, μια πόλη περίπου 270.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική Αγγλία, μετά από επείγον μήνυμα που εστάλη στις κινητές συσκευές αρκετών εξ αυτών και τους ζητούσε ...

Φόρτωση άρθρων...