Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

Η Ανταρκτική έχασε μέσα στον χειμώνα πάγο ίσης έκτασης με την Αργεντινή

Η Κλιματική Αλλαγή έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλο τον πλανήτη.  Μέσα στον χειμώνα η Ανταρκτική έχασε πάγο ίσης έκτασης με την Αργεντινή. Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έχει υποχωρήσει σε πρωτοφανή χαμηλά για την εποχή.

Καθώς το βόρειο ημισφαίριο «καίγεται» από ένα κύμα καύσωνα, που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ,  πολύ πιο νότια, στα βάθη του χειμώνα, ένα άλλο τρομακτικό κλιματικό ρεκόρ καταρρίπτεται. Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έχει υποχωρήσει σε πρωτοφανή χαμηλά για την εποχή.

Κάθε χρόνο, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής συρρικνώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα προς τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν στην περιοχή έχουμε καλοκαίρι. Στη συνέχεια, ο θαλάσσιος πάγος συσσωρεύεται ξανά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  Αλλά φέτος οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι διαφορετικό.

Ο θαλάσσιος πάγος δεν έχει επιστρέψει στα αναμενόμενα επίπεδα. Στην πραγματικότητα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα για την εποχή από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή τέτοιων δεδομένων πριν από 45 χρόνια.

Ο πάγος είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (0,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια) κάτω από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό χειμώνα που σημειώθηκε το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC).

Στα μέσα Ιουλίου, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής ήταν 2,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (1 εκατομμύριο τετραγωνικά μίλια) κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981  – 2010. Αυτή είναι μια περιοχή σχεδόν τόσο μεγάλη όσο η Αργεντινή ή οι συνδυασμένες περιοχές του Τέξας, της Καλιφόρνια, του Νέου Μεξικού, της Αριζόνα, της Νεβάδας, της Γιούτα και του Κολοράντο

Η Ανταρκτική είναι μια απομακρυσμένη, πολύπλοκη ήπειρος. Σε αντίθεση με την Αρκτική, όπου ο θαλάσσιος πάγος βρίσκεται σε μια σταθερά καθοδική τροχιά καθώς επιταχύνεται η κλιματική κρίση, ο θαλάσσιος πάγος στην Ανταρκτική έχει εκτοξευθεί από υψηλά επίπεδα ρεκόρ σε χαμηλά ρεκόρ τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς αντιδρά. στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αλλά από το 2016, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να παρατηρούν μια απότομη πτωτική τάση. Ενώ η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος επηρεάζει τον θαλάσσιο πάγο, πολλοί επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για την εξαφάνιση των πάγων.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έφτασε στη χαμηλότερη έκτασή του από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων. Μόλις 691.000 τετραγωνικά μίλια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στην πτήση Λονδίνο - Σιγκαπούρη: Ένας νεκρός από έντονες αναταράξεις - Αίματα, μάσκες οξυγόνου και αντικείμενα στο πάτωμα (βίντεο)

Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων οι επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο τραγικός απολογισμός της πτήσης θρίλερ Λονδίνο-Σιγκαπούρη, της Singapore Airlines...

Φόρτωση άρθρων...