Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Η Credit Suisse εξαγοράστηκε από τη UBS - Ιστορική συμφωνία με στήριξη 100 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Πρόκειται για την πρώτη αναγκαστική εξαγορά συστημικής τράπεζας από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008

Πλανήτης

Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έκλεισε και επίσημα το τραπεζικό θρίλερ το οποίο εξελισσόταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Την εξαγορά ανακοίνωσε επίσημα σε συνέντευξη τύπου η ελβετική κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δύο τραπεζών.

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε μετοχές, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, δηλαδή έναντι 0,76 λεπτών ανά μετοχή, η οποία είχε αξία 1,86 ελβετικό φράγκο το βράδυ της Παρασκευής.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (πάνω από 100 δισ. δολάρια) στην UBS και την Credit Suisse, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

ubs-m3
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας μια αποτυχία θα είχε σοβαρή συνέπεια στη διεθνή φήμη της Ελβετίας.

Η κυβέρνηση «λυπάται» που η Credit Suisse δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα μόνη της, ανέφερε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.

Όπως τόνισε η υπουργός Οικονομικών, η χρεοκοπία μιας παγκοσμίως σημαντικής τράπεζας θα δημιουργούσε ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

 26955050

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ελβετίας θα διαθέσει στην UBS 9 δισ. φράγκα για ενδεχόμενες πιστωτικές ζημίες από την απόκτηση της Credit Suisse.

Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, η UBS, εξαγοράζει την ανταγωνιστική της Credit Suisse, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (...) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων λόγω τεχνικού προβλήματος

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος. Αναστάτωση έχει προκληθεί στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κα...

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το Aνώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων. Πρόκειται για μια εντυπωσι...

Φόρτωση άρθρων...