Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

Έρευνα: Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς αυξάνει την πιθανότητα μια έγκυος να γεννήσει πρόωρα. Αυτό αναφέρει μία νέα αμερικανική έρευνα. Ο καπνός της φωτιάς είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία, επειδή περιέχει πολύ μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5), τα οποία μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να επιδεινώσουν προϋπάρχοντα προβλήματα όπως το άσθμα και η καρδιοπάθεια. 

Τα συγκεκριμένα είναι δυνατό να ταξιδέψουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή της πυρκαγιάς, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τις επιζήμιες επιπτώσεις γενικότερα της κακής ποιότητας του αέρα πάνω στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα των εγκύων, π.χ. λόγω αιθαλομίχλης σε μία πόλη. Ο πρόωρος τοκετός, από την άλλη, έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα για διάφορα κατοπινά προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αν Γουόλντροπ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γυναικολογίας-μαιευτικής «American Journal of Obstetrics & Gynecology», συσχέτισαν στοιχεία τοκετών από περίπου 2,55 εκατομμύρια γυναίκες, με στοιχεία από πυρκαγιές με βάση δορυφορικές εικόνες.

Εκτιμήθηκε έτσι κάθε έγκυος, ανάλογα με την περιοχή που διέμενε, κατά πόσο είχε εκτεθεί σε πυρκαγιές και ποιά επίπτωση είχε αυτό στην κατοπινή γέννα. Κατά την χρονική περίοδο ενός μηνός πριν τη σύλληψη του μωρού μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης, το 86% των εγκύων είχαν εκτεθεί σε τουλάχιστον μια μέρα με καπνό πυρκαγιάς, με τον μέσο όρο της διάρκειας έκθεσης να είναι 7,5 μέρες.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση στον καπνό από τις φωτιές, τόσο αυξημένη ήταν η πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Κάθε επιπρόσθετη μέρα που μια έγκυος είχε εκτεθεί στον καπνό, αύξανε λιγάκι περισσότερο (κατά 0,3%) τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού (πριν την 37η εβδομάδα).

«Οι πυρκαγιές οδηγούν σε οξείες και άμεσες αλλαγές στην ποιότητα του αέρα. Μερικά στοιχεία δείχνουν ότι ο καπνός εξαιτίας τους μπορεί να επιδεινώσει την υγεία περισσότερο από άλλες μορφές ρύπων. Συνεπώς, ακόμη και όταν προσπαθούμε να περιορίσουμε τα άλλα είδη ρύπανσης, όσο οι πυρκαγιές γίνονται συχνότερες, πιο έντονες και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, τόσο η έκθεση στον καπνό τους θα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι έγκυες», δήλωσε η δρ Αν Γουόλντροπ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν ότι θα στοχοθετούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν προορισμό το Ισραήλ

Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης προειδοποίησε σήμερα όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες να μην συνεργάζονται με το Ισραήλ, απειλώντας ότι η υεμενίτικη οργάνωση σ...

Φόρτωση άρθρων...