Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Και η Ελβετία «σφίγγει» τον κλοιό στην Ρωσία

Η Ελβετία έδωσε εντολή στις τράπεζες να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία ατόμων και οντοτήτων, που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οδηγία της Ελβετικής Αρχής Εποπτείας Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA) ενισχύει την πίεση που ασκεί η Βέρνη σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Δύση, ενώ εξακολουθεί να προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα σε έναν πιθανό ρόλο μεσολαβητή.

«Ζητείται από τους χρηματοοικονομικούς διαμεσολαβητές να δεσμεύσουν αμέσως τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία και να αναφέρουν επιχειρηματικές σχέσεις στην (κυβερνητική υπηρεσία) SECO σύμφωνα με τις διατάξεις του διατάγματος», ανέφερε η FINMA στον ιστότοπό της.

Η κυβέρνηση είχε νωρίτερα τροποποιήσει το διάταγμά της για τη λίστα παρακολούθησης προκειμένου να συμπεριλάβει 363 άτομα και τέσσερις εταιρείες, τους οποίους η ΕΕ έβαλε στη λίστα των κυρώσεων.

Η FINMA δεν διευκρίνισε πόσα χρήματα θα παγώσουν. Οι Ρώσοι είχαν σχεδόν 10,4 δισ. ελβετικά φράγκα (11,21 δισ. δολάρια) στην Ελβετία το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας. 

«Για το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (υπουργικό συμβούλιο) είναι σαφές ότι η Ελβετία θα υιοθετήσει άμεσα όλα τα μέτρα της ΕΕ σχετικά με πρόσωπα και ομάδες.

Για παράδειγμα, αυτά τα άτομα δεν επιτρέπεται πλέον να εισέλθουν στην Ελβετία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Guy Parmelin, σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη νωρίτερα σήμερα.

Ωστόσο, αυτό δεν απέκλεισε τη δράση της Ελβετίας ως μεσολαβητής για να σταματήσει η σύγκρουση, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Η θέση μας, και πάνω απ' όλα ο στόχος μου, είναι να αφήσουμε τις πόρτες ανοιχτές, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ό,τι δεν μπορούν πλέον να κάνουν οι περισσότερες άλλες χώρες. Να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους μεταξύ χωρών που δεν έχουν πλέον διπλωματικές σχέσεις. Η Ελβετία μπορεί να προσφέρει αυτήν την προστιθέμενη αξία» δήλωσε ο Πρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis.

«Είμαστε σε επαφή και έχουμε συνομιλίες» πρόσθεσε ενώ δεν διευκρίνισε με ποιον είχε έρθει σε επαφή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 28 Νοεμβρίου

Γεγονότα 1520: Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό περνώντας από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. 1582: Ο 18χρονος Γ...

Ανοιγμα Ερντογάν στην Αίγυπτο: Υπουργοί των δύο χωρών θα συναντηθούν για την οικοδόμηση των διμερών σχέσεων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι μια διαδικασία οικοδόμησης σχέσεων με την Αίγυπτο θα ξεκινήσει με τη συνάντηση υπουργών των δύο χωρών και ότι οι συνομιλί...

Ζελένσκι: «Η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα εναντίον μας» (Video)

«Η Ρωσία θα συνεχίσει τα πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών της Ουκρανίας και η αντιαεροπορική άμυνα και οι πολίτες πρέπει να συνεργαστούν για να αντέξουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της...

Φόρτωση άρθρων...