Περίπου 755 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, που έχουν ξεμείνει στις κρατικές αποθήκες της Γερμανίας, θα  κάψει η γερμανική κυβέρνηση, με το κόστος της όλης διαδικασίας να υπολογίζεται σε σχεδόν… επτά εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα Welt πρόκειται για μάσκες, των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει και έχουν έτσι αχρηστευθεί. Μάλιστα ήδη σε κάποιες περιπτώσεις η «αποτέφρωση» μασκών έχει προχωρήσει.

Το γερμανικό υπoυργείο Υγείας επικαλείται τη συμμόρφωση με όσα προβλέπει η τελωνειακή νομοθεσία, όπως και ο γερμανικός νόμος περί διαχείρισης αποβλήτων. Μάλιστα είχε διενεργηθεί και δημόσιος διαγωνισμός ανάθεσης για τη διαδικασία της καύσης μασκών, η οποία αναμένεται να είναι πολύμηνη.

Έντονη κριτική ασκείται πάντως και στον Χριστιανοδημοκράτη πρώην υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου ξέσπασε η πανδημία. Η τότε κυβέρνηση Μέρκελ προέβη σε «υπερπρομήθειες» μασκών το 2020, κατά το πρώτο βαρύ κύμα κορωνοϊού, πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, γράφει η Deutsche Welle.

Οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται όμως τώρα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιτείνουν στη νυν συγκυβέρνηση ότι, εφόσον ήταν γνωστή η ημερομηνία λήξης των μασκών, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θα έπρεπε να είχε βρει μια εναλλακτική λύση εγκαίρως. Πιο συγκεκριμένα θα έπρεπε να είχε φροντίσει να διοχοτεύσει τις μάσκες σε ιατρεία, νοσοκομεία, δομές πρόνοιας ή εγκαταστάσεις για άτομα με αναπηρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρακτική της καύσης μασκών που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προτίθενται να ακολουθήσουν ή έχουν ήδη εν μέρει ακολουθήσει και δέκα γερμανικά κρατίδια, μεταξύ αυτών η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Βάδη Βυρτεμβέργη, η Έσση, η Κάτω Σαξονία.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και άλλα μέρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια για την προστασία από τον κορωνοϊό έχουν αρθεί εδώ και μήνες στη Γερμανία. Πρόσφατα ανεστάλη και η λειτουργία της προειδοποιητικής εφαρμογής Corona-Warn-App που έστελνε επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, προειδοποιώντας για ενδεχόμενο αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.