Συνεχίζεται η διαμάχη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, είπε την Τετάρτη ότι οι Ισπανοί «χθες άκουσαν το μήνυμα του Τραμπ δυνατά και καθαρά» και ότι «συμφώνησαν να συνεργαστούν με τον αμερικανικό στρατό».
Ακόμα, η Αμερικανίδα εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των συντακτών, πρόσθεσε ότι «ο αμερικανικός στρατός συντονίζεται με τους ομολόγους του στην Ισπανία».
Όμως, λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, διέψευσε ότι θα υπάρχει συνεργασία. «Η θέση μας για τον πόλεμο και τη χρήση των βάσεων δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο υπουργός.
BREAKING: White House on Spain:
I think they heard Trump’s message yesterday loud and clear.
They have agreed to cooperate with the U.S. military.
The U.S. military is coordinating with their counterparts in Spain. pic.twitter.com/kdcHXP3VKK— Clash Report (@clashreport) March 4, 2026
Οι αιχμηρές δηλώσεις του Τραμπ κατά της Ισπανίας
«Η Ισπανία έχει συμπεριφερθεί απαράδεκτα» δήλωσε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους, κατά τη συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.
Ακόμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να «διακόψει κάθε συναλλαγή» με την χώρα. «Δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση» τόνισε.
«Η Ισπανία δεν έχει τίποτα που να χρειαζόμαστε, πέρα από καλούς ανθρώπους· είναι ωραίοι άνθρωποι, αλλά δεν έχουν ωραία ηγεσία», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπονέθηκε επίσης ότι η Ισπανία αντιστάθηκε στις προσπάθειες να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, όπως ζήτησε από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο και τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ», ήταν η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης στον Τραμπ.
Η Κυβέρνηση της Ισπανίας υπογράμμισε ότι είναι «μέλος-κλειδί του ΝΑΤΟ» και «μια εξαγωγική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σύμφωνα με την El Pais. «Η Ισπανία τηρεί τις δεσμεύσεις της [...] είναι αξιόπιστος εμπορικός εταίρος για 195 χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, με τις οποίες διατηρούμε μια ιστορική και αμοιβαία επωφελή εμπορική σχέση. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να την αναθεωρήσει, θα πρέπει να το κάνει σεβόμενη την αυτονομία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, τη διεθνή νομιμότητα και τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ», δήλωσε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εστάλη από το πρωθυπουργικό γραφείο.
NOW - Trump: "We're gonna cut off all trade with Spain, we don't want anything to do with Spain." pic.twitter.com/Zjm1zXflfu
— Disclose.tv (@disclosetv) March 3, 2026
Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να στηρίξει τον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν.
«Δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε μια θέση που αντιβαίνει στις αξίες και τις αρχές μας από φόβο για αντίποινα άλλων», δήλωσε χαρακτηριστικά και επέμεινε στην αντίθεσή του στην επίθεση στο Ιράν, προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση δημιουργεί τον κίνδυνο «ρώσικης ρουλέτας» με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Με αυτό τον τρόπο ξεκινούν οι μεγάλες καταστροφές της ανθρωπότητας … Δεν μπορείς να παίζεις ρώσικη ρουλέτα με την τύχη εκατομμύριων», επισήμανε.
Οι έπαινοι του Ιράν στην Ισπανία
Ο Πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, επαίνεσε την Ισπανία για τη στάση της σχετικά με το Ιράν, όπως και για άλλες χώρες.
Ο Ιρανός Πρόεδρος σε ανάρτησή του έγραψε ότι «η υπεύθυνη στάση της Ισπανίας σχετικά με την αντίθεσή της στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στρατιωτική επιθετικότητα της σιωνιστικής-αμερικανικής συμμαχίας εναντίον χωρών, μεταξύ των οποίων το Ιράν, δείχνει ότι η ηθική και οι αφυπνισμένες συνειδήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στη Δύση».
Καταλήγει λέγοντας ότι «επαινώ τους Ισπανούς αξιωματούχους για τη στάση τους».
Spain's responsible conduct in opposing the Zionist-American coalition's flagrant human rights violations and military aggression against countries, including Iran, shows that ethics and awakened consciences still exist in the West.
I commend Spanish officials for their stances.— Masoud Pezeshkian (@drpezeshkian) March 4, 2026
Διάγγελμα Χριστοδουλίδη: «Πολύτιμη η βοήθεια Ελλάδας, Γαλλίας - Μιλάμε και με άλλους συμμάχους»
Το Ισραήλ έριξε 250 βόμβες στα στρατιωτικά αρχηγεία του Ιράν – Η Τεχεράνη αντιστέκεται και αντεπιτίθεται (Videos)
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις