Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

Γιατί η Κλιματική Αλλαγή οδηγεί σε λιμοκτονία τις πολικές αρκούδες

Έρευνες τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν δείξει ότι ένα από τα ζώα που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής είναι η πολική αρκούδα. 

Η Αρκτική στην οποία ζουν οι πολικές αρκούδες είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας από όλες τις περιοχές του πλανήτη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί στις πολικές αρκούδες η μείωση των πάγων εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η έλλειψη τροφής.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications» αναφέρει ότι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα κατά τη διάρκεια των περιόδων χωρίς πάγο στην Αρκτική. 

Τα ευρήματα που βασίζονται σε δεδομένα από είκοσι πολικές αρκούδες, παρέχουν νέες πληροφορίες για το πώς τα συγκεκριμένα ζώα μπορεί να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα διαστήματα χωρίς πάγο λόγω της κλιματικής αλλαγής, οπότε αναγκάζονται να αναζητήσουν τροφή στην ξηρά.

Η Αρκτική βιώνει ταχεία μείωση των θαλάσσιων πάγων με τη συνεχιζόμενη Κλιματική Αλλαγή. Στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, οι πολικές αρκούδες χρησιμοποιούν τον θαλάσσιο πάγο ως πλατφόρμα για να κυνηγούν κυρίως φώκιες όταν γεννούν και απογαλακτίζουν τα μικρά τους. 

Κατά τη διάρκεια περιόδων χωρίς πάγο, οι αρκούδες πιστεύεται ότι ελαχιστοποιούν τη δραστηριότητά τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια και, είτε τρέφονται γρήγορα, είτε καταναλώνουν χερσαία βλάστηση. 

Στον δυτικό κόλπο Hudson Bay, στη Μανιτόμπα του Καναδά, η περίοδος χωρίς πάγο αυξήθηκε κατά τρεις εβδομάδες από το 1979 ως το 2015, κρατώντας τις αρκούδες στην ξηρά για περίπου 130 μέρες κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευές εντοπισμού GPS για να παρακολουθήσουν 20 πολικές αρκούδες κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς θαλάσσιο πάγο στην Αρκτική (Αύγουστο- Σεπτέμβριο) μεταξύ 2019-2022 στον δυτικό κόλπο Hudson. 

Παρακολούθησαν την ημερήσια ενεργειακή τους δαπάνη, τις αλλαγές στη σωματική μάζα, τη διατροφή, τη συμπεριφορά και την κίνηση. Διαπίστωσαν ότι οι πολικές αρκούδες επέλεξαν διαφορετικές στρατηγικές για να μειώσουν την απώλεια ενέργειας, όπως τη μείωση των μετακινήσεων, τη νηστεία και την κατανάλωση μούρων και πουλιών. Οι 19 από τις 20 αρκούδες έχασαν γρήγορα βάρος, κατά μέσο όρο περίπου ένα κιλό την ημέρα.

Οι συγγραφείς της έρευνες αναφέρουν ότι καθώς ο θαλάσσιος πάγος συνεχίζει να υποχωρεί, η κατανόηση αυτών των προσαρμοστικών συμπεριφορών είναι κρίσιμη για τις προσπάθειες υποστήριξης των πολικών αρκούδων, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο οικοσύστημα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Εκκενώνεται η μεγαλύτερη κατάληψη της χώρας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Η μεγαλύτερη κατάληψη στη Γαλλία -που φιλοξενούσε έως και 450 μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νόμιμα στη χώρα, σύμφωνα με τις ενώσεις- βρίσκεται από σήμερα το πρωί ...

Φόρτωση άρθρων...