Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Wall Street Journal: Η Χαμάς έχει λεπτομερείς χάρτες για τις πόλεις, τις στρατιωτικές βάσεις και τις «αδυναμίες» του Ισραήλ (εικόνες)

Πλανήτης

Οι μαχητές της Χαμάς που εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν μαζί τους λεπτομερείς χάρτες των πόλεων και των στρατιωτικών βάσεων του Ισραήλ που είχαν ως στόχο, αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Μάλιστα, στα έγγραφα αυτά αναφέρονταν μέχρι και τα αδύνατα σημεία των τεθωρακισμένων οχημάτων του στρατού.

Τα έγγραφα, γραμμένα στα αραβικά, ανασύρθηκαν από τα σημεία των επιθέσεων ή από τα πτώματα μαχητών της Χαμάς. Τα συνέλεξαν πολίτες, στρατιώτες και προσωπικό έκτακτης ανάγκης και εξετάζονται από τις Αρχές, όπως ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία αυτά, η Χαμάς έθεσε από την αρχή ως στόχο όχι μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και κέντρα άμαχου πληθυσμού για να πάρει ομήρους.

Επίσης, δείχνουν το πόσο οργανωμένη ήταν η εισβολή σε επιχειρησιακό επίπεδο καθώς η Χαμάς φαίνεται πως συνέλεξε πολλές απόρρητες πληροφορίες.

xamas

Το επίπεδο του σχεδιασμού υπερέβη όλες τις προηγούμενες επιθέσεις της Χαμάς

Περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, οι οποίες κλόνισαν βαθιά το αίσθημα ασφάλειας της χώρας και ώθησαν το Ισραήλ να κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς.

«Ήξεραν ακριβώς ποιοι θα ήταν οι στόχοι», δήλωσε ο Michael Milshtein, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Το επίπεδο του σχεδιασμού υπερέβη όλες τις προηγούμενες επιθέσεις της Χαμάς, σημείωσε.

Ένα έγγραφο 14 σελίδων που φέρει την ένδειξη «άκρως απόρρητο» στα αραβικά και έχει ημερομηνία 15 Ιουνίου 2023 περιγράφει ένα σχέδιο για τη διείσδυση στο Μεφαλσίμ, ένα κιμπούτς, κοντά στη Γάζα και την ομηρία των κατοίκων.

Δύο ομάδες με πέντε μαχητές και έναν διοικητή θα εκτελούσαν την επιχείρηση αυτή. Επίσης, είχαν στην κατοχή τους χάρτες και αεροφωτογραφίες της πόλης, στην οποία αναφέρεται πως υπήρχαν 1.000 πολίτες που φρουρούνταν από μια εθελοντική δύναμη ασφαλείας.

Επίσης, στο έγγραφο υπήρχαν μέχρι και προειδοποιήσεις για  την εγγύτητα των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες μπορούσαν να φτάσουν στον οικισμό μέσα σε 3 με 5 λεπτά, σύμφωνα με τα έγγραφα.

xamas

Είχαν θέσει στόχους για ομηρία

Ακόμη, είχαν στους χάρτες αυτούς και το επιχειρησιακό σχέδιο της Χαμάς στο οποίο φαίνεται πως είχε ανατεθεί σε μαχητές να διαπεράσουν τον φράκτη ασφαλείας, ενώ άλλοι θα χρησιμοποιούσαν πυρά πυροβολικού για να εκτρέψουν την προσοχή των Ισραηλινών.

Μόλις έμπαινε η Χαμάς στο κιμπούτς, θα έπαιρνε αιχμαλώτους και θα τους κρατούσε ως ομήρους «για διαπραγματεύσεις», αναφέρεται επίσης στα έγγραφα.

Το Σάββατο, το Μεφαλσίμ δέχθηκε επίθεση από διμοιρίες μαχητών της Χαμάς. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν 41χρονο κάτοικο, η εθελοντική δύναμη του κιμπούτς μπόρεσε να αντεπιτεθεί με επιτυχία και κανείς δεν σκοτώθηκε. Άλλες κοντινές κοινότητες, υπέστησαν ωστόσο πολλές απώλειες και πήραν ανθρώπους ως ομήρους.

Οι μαχητές της Χαμάς που σκοτώθηκαν στην πόλη Οφακίμ κοντά στη Γάζα, έφεραν και αυτοί χάρτες και άλλα έγγραφα, ανέφερε στη Wall Street Journal κάτοικος και μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, ο οποίος συμμετείχε στις μάχες. Ένας χάρτης που βρέθηκε στο γιλέκο ενός μαχητή έδειχνε πως είχαν βάλει στόχο την πόλη. «Ο χάρτης σημειώνει μέρη με πλήθος κόσμου, συναγωγές και παιδικούς σταθμούς» αναφέρει ο ίδιος.

«Υπήρχαν πρόσθετες λεπτομέρειες στους χάρτες που έδειχναν ότι είχαν έρθει προετοιμασμένοι», τόνισε. Η Χαμάς δεν έκανε κάποιο σχόλιο στη Wall Street Journal για τα έγγραφα αυτά.

Λεπτομερής καθοδήγηση για τα όπλα

Ορισμένα από τα ανακτηθέντα έγγραφα υποδηλώνουν ότι η Χαμάς πίστευε ότι θα αντιμετώπιζε σκληρή στρατιωτική αντίσταση από τα ισραηλινά στρατεύματα που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αναλυτές.

Η καθοδήγηση που είχαν οι μαχητές μέσα από τα έγγραφα που κουβαλούσαν υποδηλώνει ότι κάποιοι από αυτούς είχαν μικρή εμπειρία απέναντι στον στρατό του Ισραήλ και χρειάζονταν καθοδήγηση σχετικά με τα όπλα και τις τακτικές που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν εάν συναντούσαν θωρακισμένα οχήματα.

Ένα ξεχωριστό έγγραφο επικεντρώθηκε σε «αδύνατα σημεία» στο κύριο άρμα μάχης του ισραηλινού στρατού, το Merkava, που συμβουλεύει τους μαχητές να το πυροβολούν «από απόσταση 50 μέτρων χρησιμοποιώντας RPG-7 ή άλλα άμεσα όπλα».

Σημειώνεται πως τουλάχιστον ένα ισραηλινό άρμα δέχθηκε επίθεση και αχρηστεύθηκε κατά τις πρώτες ώρες της επίθεσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 17 Μαΐου

Γεγονότα 1521: Ο Εδουάρδος Στάφορντ, 3ος δούκας του Μπάκιγχαμ, εκτελείται για προδοσία. 1590: Η Άννα της Δανίας στέφεται βασίλισσα της Σκωτίας. 1642: Ο Πολ Σομεντί ντε Μεζ...

Γερμανία: Δυνάμεις ασφαλείας κάνουν εφόδους σε ιδιοκτησίες που σχετίζονται με τη Χαμάς

Δυνάμεις ασφαλείας ερεύνησαν τέσσερις ιδιοκτησίες στην πόλη Ντούισμπουργκ της δυτικής Γερμανίας στο πλαίσιο της δράσης εναντίον οργάνωσης που φέρεται να υποστηρίζει την ισλαμιστική...

Φόρτωση άρθρων...