Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ίμπιζα: Τα ακριβά ενοίκια διώχνουν τους εργαζομένους στον τουρισμό

Η Ίμπιζα, ένας από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς της Ισπανίας, προετοιμάζεται για την καλοκαιρινή σεζόν.
Πάνω από 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν το νησί των Βαλεαρίδων την περσινή περίοδο, με τις ισπανικές Αρχές να αναμένουν ακόμη μεγαλύτερο όγκο το φετινό καλοκαίρι.

Επίσης, η Ίμπιζα είναι η περιοχή στην Ισπανία με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα της Ιβηρικής. Οι εργαζόμενοι όμως στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού βρίσκονται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με μία άλλη κρίση.

Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι που μένουν ακόμη και δέκα μαζί σε μικρά διαμερίσματα ή ακόμη και στα ίδια τους τα αυτοκίνητα καθώς τα ενοίκια μέσα σε τρία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 60% στην περιοχή.

Το ζήτημα φαίνεται πως απασχολεί τις τοπικές Αρχές οι οποίες υπογραμμίζουν πως για την οικιστική κρίση στο νησί ευθύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ισπανική νομοθεσία απαγορεύει την ενοικίαση διαμερισμάτων για χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι μηνών αλλά αυτό φαίνεται πως δεν πτοεί τους ιδιοκτήτες της περιοχής που επιλέγουν να πληρώσουν πρόστιμο από το να συμμορφωθούν. Πέρυσι στην περιοχή, η τουριστική αστυνομία βεβαίωσε παραβάσεις και πρόστιμα που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ, με τα κέρδη όμως να είναι πολλαπλάσια.

Τα πολύ υψηλά στεγαστικά επιτόκια επίσης αποτρέπουν τους πολίτες από την αγορά κατοικίας και παράλληλα φέρνουν αύξηση ενοικίων σε μία περιοχή όπως η Ίμπιζα που η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. 

Η συγκεκριμένη κρίση απειλεί το τουριστικό προϊόν καθώς εκατοντάδες είναι οι κενές θέσεις εργασίας, με τους εποχικούς εργαζομένους να επιλέγουν περιοχές με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, ακόμη και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραμπ: «Οι Αριστεροί Παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια για να αποσπάσουν την προσοχή από τα σύνορα»

Νέα ανάρτηση έκανε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της χώρας υποστηρίζει ότι οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνη...

Deutsche Welle: Ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου ετοιμάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η ισραηλινή κυβέρνηση βλέπει με ανησυχία προς τη Χάγη. Εκεί είναι η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο, όπως λέγεται, ετοιμάζει μέσα στην εβδομάδα διεθνές ένταλ...

Φόρτωση άρθρων...