Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

ΗΠΑ: «Αθώος» δήλωσε ο Τραμπ στο δικαστήριο του Μανχάταν (Videos&Photos)

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε «αθώος» και στις 34 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν. Αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

«Αθώος δήλωσε», όπως αναμενόταν δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο δικαστήριο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, την ώρα που υποστηρικτές του διαδηλώνουν έξω από το δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν.

Ο 76χρονος πολιτικός και επιχειρηματίας εμφανίστηκε ανέκφραστος κατά την άφιξή του και χαιρέτισε τους υποστηρικτές του υψώνοντας τη γροθιά του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά τους δικηγόρους του, χωρίς να πει τίποτα καθώς διέσχιζε τον διάδρομο, και - όπως αναμενόταν - δήλωσε «αθώος» και στις 34 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων.

Νωρίτερα, προτού εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ. Του πήραν αποτυπώματα, αλλά δεν τον φωτογράφισαν, ούτε του πέρασαν χειροπέδες, σύμφωνα με ανάρτηση ρεπόρτερ της εφημερίδας New York Times στο Twitter.

Μέσα από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο δικαστήριο, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την εξής ανάρτηση: «Κατευθύνομαι στο Κάτω Μανχάταν, στο Δικαστήριο. Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό – Ουάου, θα με συλλάβουν. Δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό στην Αμερική».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται ότι θα αφεθεί ελεύθερος χωρίς εγγύηση.

ΗΠΑ: «Αθώος» δήλωσε ο Τραμπ στο δικαστήριο του Μανχάταν
ΗΠΑ: «Αθώος» δήλωσε ο Τραμπ στο δικαστήριο του Μανχάταν

 

ΗΠΑ: «Αθώος» δήλωσε ο Τραμπ στο δικαστήριο του Μανχάταν

O Τραμπ χαρακτηρίζει «παρωδία» την δίκη

Στο δικαστήριο στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να του αποδοθούν 37 κατηγορίες, πολλές από τις οποίες σε βαθμό κακουργήματος.

Ο Αμερικανός πολιτικός και επιχειρηματίας είναι ήδη στην Νέα Υόρκη, ενώ οι αστυνομικές Αρχές έχουν αποκλείσει από το πρωί το Δικαστήριο του Μανχάταν, όπου θα εμφανιστεί, το απόγευμα ώρα ΗΠΑ, ο Τραμπ, για να ακούσει τις κατηγορίες εναντίον του. Πριν εμφανιστεί στο δικαστή, θα περάσει από τις διοικητικές υπηρεσίες, όπου θα διεκπεραιωθεί η σύλληψή του. Από εκείνη την στιγμή και μετά ο Τραμπ πρέπει να φοράει χειροπέδες. Αλλά ο εκ των δικηγόρων του έχει δηλώσει ότι «δεν θα χρειαστεί».

Τραμπ: Χαρακτηρίζει «παρωδία» την δίκη

Ο Τζο Τακοπίνα, τις προηγούμενες ημέρες ήταν κάποιος πιο ψύχραιμος. Σήμερα το πρωί ξέσπασε: «Δεν υπάρχει προηγούμενο. Δεν ξέρω. Έχω κάνει ένα εκατομμύριο τέτοιες καταθέσεις σε αυτό δικαστήριο, με διασημότητες και μη . Αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Θα έρθει και η Μυστική Υπηρεσία. Καταλαβαίνω ότι το Δικαστήριο θα είναι κλειστό για το απόγευμα. Αλλά δεν ξέρω τι να περιμένω», δήλωσε ο Τακοπίνα στο ABC.

Τραμπ δικαστήριο ΗΠΑ

Ιστορικό και πρωτοφανές  γεγονός

Από το πρωί όλα τα Μέσα Ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη και τις ΗΠΑ ασχολούνται με αυτό πρωτοφανές και ιστορικό γεγονός. Ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται σε δικαστικές αρχές για να του αποδοθούν κατηγορίες. Ο Τζο Τακοπίνα είπε ότι δεν ξέρει τι θα γίνει. Το CNN γράφει ότι θα είναι μια μάλλον σύντομη διαδικασία. Αλλά ο πολιτικός συντάκτης του CBS, Ρόμπερτ Κόστα, είπε ότι η εκτίμησή του είναι πως θα υπάρξει μεγάλη αναμονή για την απόφαση. «Θα υπάρξουν πολλές αψιμαχίες», είπε, εννοώντας την παράθεση και αντιπαράθεση των νομικών επιχειρημάτων αφενός από την πλευρά του εισαγγελέα, αφετέρου την πολυπληθή νομική ομάδα που υποστηρίζει τον Τραμπ.

Οι κατηγορίες

Το μόνο που είναι επακριβώς γνωστό για τα ΜΜΕ είναι ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει 34 κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος. Γνωστή είναι και η υπόθεση με αφορμή την οποία διατυπώνονται οι κατηγορίες. Ο Τραμπ έδωσε το 2016 χρήματα στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να εξαγοράσει την σιωπή της. Αλλά αυτό δεν είναι παράνομο. Το παράνομο είναι το πώς κατέγραψε στα βιβλία του ομίλου του την συγκεκριμένη πληρωμή. 

Όπως όλα δείχνουν ο Τραμπ αναμένεται να κατηγορηθεί για παραποίηση των επαγγελματικών του αρχείων, γιατί φέρεται να κατέγραψε την πληρωμή σαν νομικά έξοδα. Ενδεχόμενη καταδίκη του, δεν θα τον εμπόδιζε να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2024.

Οι κάμερες

Ένα ζήτημα είναι αν θα υπάρχουν κάμερες στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Συνήθως δεν επιτρέπονται. Πέντε μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ έχουν καταθέσει αίτημα στον Δικαστή να κάνει μια εξαίρεση από τον κανόνα και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν αυτό το πρωτοφανές για τις ΗΠΑ γεγονός. 

Το Δικαστήριο απάντησε αρνητικά χθες βράδυ. Απέρριψε το αίτημα των πέντε καναλιών, αλλά επέτρεψε την παρουσία πέντε φωτογράφων στην αίθουσα, πριν αρχίσει η διαδικασία της ακρόασης.
Συνεργεία Μέσα Ενημέρωσης έξω από τον Πύργο Τραμπ περιμένουν να βγει ο πρώην πρόεδρος για να πάει στο Δικαστήριο.

Ο Τραμπ δεν αναμένεται να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Όταν τελειώσει η διαδικασία αναμένεται να επιστρέψει στην Φλόριντα, όπου το βράδυ, ώρα ΗΠΑ, έχει μια προεκλογική συγκέντρωση, στην οποία θα μιλήσει. Η ομιλία του δεν έχει ακόμα γραφεί, στις λεπτομέρειές της. Εκεί πάντως ίσως κάνει κάποια δήλωση. 

Οι δηλώσεις του στο δικαστήριο, όπως και των δικηγόρων του θα δείξουν πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. 

Ο Τακοπίνα έχει πει ότι θα παραθέσουν πολλά επιχειρήματα. Εντωμεταξύ, ο πρώην πρόεδρος προετοιμάζεται για αγώνα στο δικαστήριο: Πρόσθεσε έναν νέο δικηγόρο, τον Τοντ Μπλανς, για να υπηρετήσει ως κύριος συνήγορος στην ομάδα υπεράσπισής του, απόψε.

O Τραμπ χαρακτηρίζει «παρωδία» την δίκη

Οι άλλες κατηγορίες που εκκρεμούν

Το κατηγορητήριο του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ σηματοδοτεί τις πρώτες ποινικές κατηγορίες εναντίον του Τραμπ, αλλά όχι και τις μόνες. Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ συνεχίζει να διερευνά τον ρόλο του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν έγινε η επίθεση στο Καπιτώλιο, καθώς και τον χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων που βρέθηκαν στο σπίτι του Τραμπ, στο Mar-a-Lago. Και μια ειδική ανακριτική επιτροπή της κομητείας Fulton ολοκλήρωσε έρευνα για τις προσπάθειες επηρεασμού των εκλογών του 2020 στη Γεωργία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Δευτέρας, πετώντας με το τζετ του από το Παλμ Μπιτς. Έμεινε μια νύχτα στον Πύργο Τραμπ και θα κατευθυνθεί αργότερα σήμερα 4 μίλια νότια προς το δικαστικό μέγαρο, στο κέντρο του Μανχάταν. Ο Τραμπ θα συνοδεύεται όλη την ημέρα από τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Έξω από το Δικαστήριο, στο κέντρο του Μανχάταν, οπαδοί και  αντίπαλοι του Τραμπ έχουν αρχίσει τις πρώτες αψιμαχίες. 

Τα τηλεοπτικά συνεργεία που μπορούν να καλύψουν την είσοδο, πίσω από τα κάγκελα που έχει τοποθετήσει η αστυνομία, καταγράφουν τις λεπτομέρειες, περιμένοντας ίσως να φανεί και η κουστωδία του πρώην προέδρου.

Ωστόσο, ο  Τραμπ θα μεταφερθεί από τους πίσω διαδρόμους και τους ανελκυστήρες στο δικαστικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το γραφείο του εισαγγελέα. Θα περπατήσει μέσω ενός δημόσιου διαδρόμου στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου θα οδηγηθεί.

Η σύλληψή του θα ολοκληρωθεί στο γραφείο της εισαγγελίας, όπου θα του ληφθούν δακτυλικά αποτυπώματα. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα τον φωτογραφίσουν όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει κίνδυνος αυτές οι φωτογραφίες να διαρρεύσουν.

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση λίγο πριν το δικαστήριο ο Τραμπ σχολίασε στην πλατφόρμα Truth Social, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, γράφοντας ότι η περιοχή όπου διεξάγεται η δίκη είναι η περιοχή όπου ψήφισε το 1% των Ρεπουμπλικανών. 

Πρότεινε  να μεταφερθεί η υπόθεση στο γειτονικό Στάτεν Άιλαντ, περιοχή που είναι πιο φιλικά διακείμενη προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.  

«Παρωδία δίκης», καταλήγει η ανάρτηση.  «Σήμερα (Τρίτη) είναι η ημέρα που ένα κυβερνών πολιτικό κόμμα ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ τον κύριο αντίπαλό του χωρίς να έχει διαπράξει ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ» έγραψε ο ίδιος σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σήμερα το πρωί σε υποστηρικτές του. «Δικαστήριο καγκουρό», έγραψε ο Τραμπ.

Δείτε live:

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οκλαχόμα: Νεκροί από ανεμοστρόβιλους – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης «λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων»

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν από...

Σαν σήμερα - 29 Απριλίου

Γεγονότα 1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η Μάχη του Λεβούνιου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός νικά τους Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει α...

Φόρτωση άρθρων...