Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: Επιστολή οργανώσεων στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F16 στην Τουρκία

Πλανήτης

Eπιστολή στα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλε oμάδα οργανώσεων στις ΗΠΑ, γνωστή ως «ο συνασπισμός για τα μαχητικά». 

Με την επιστολή ζητούν από τους συγκεκριμένους νομοθέτες να εξετάσουν ενδελεχώς τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη πιθανή πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Οι συγκεκριμένες οργανώσεις κάνουν λόγο για έναν εκβιασμό που πραγματοποίησε η Τουρκία με αφορμή την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και προτρέπουν τους νομοθέτες να ζητήσουν μηχανισμούς που θα καθιστούν υπεύθυνη την 'Αγκυρα εάν συνεχίσει να αγνοεί τη νομοθεσία, τα συμφέροντα και τις συμμαχίες των ΗΠΑ.

Οι πρόεδροι και οι επικεφαλής της μειοψηφίας των συγκεκριμένων επιτροπών (γερουσιαστές Μπεν Κάρντιν και Τζιμ Ρις, και βουλευτές Μαικ Μακολ και Γκρέγκορι Μικς) είναι οι νομοθέτες που ουσιαστικά κρατούν τα κλειδιά για τα αμερικανικά μαχητικά, καθώς όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο θα έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν ή να διατυπώσουν ενστάσεις μέσα σε ένα διάστημα 15 ημερών.

Την επιστολή υπογράφουν οι εξής οργανώσεις: Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), American Friends of Kurdistan, Armenian National Committee of America, Hindu American Foundation, In Defense of Christians, Middle East Forum.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «η στάση του State Department, που άφησε αυτόν τον εκβιασμό να εξελίσσεται θα πρέπει να οδηγήσει σε αυξημένη επαγρύπνηση εκ μέρους του Κογκρέσου για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων, εταίρων ή αξιών».

Αναλυτικά η επιστολή που στάλθηκε στα ηγετικά στελέχη των επιτροπών στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία:
«Εκ μέρους των μελών των ακόλουθων οργανώσεων - American Friends of Kurdistan, Armenian National Committee of America, Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), Hindu American Foundation, In Defense of Christians και Middle East Forum - γράφουμε για να σας παροτρύνουμε να ασκήσετε το υψηλότερο επίπεδο εποπτείας του Κογκρέσου για τυχόν πωλήσεις νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Χαιρετίζουμε τα νέα ότι η Τουρκία μπορεί επιτέλους να άρει το μακροχρόνιο βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η καθυστέρηση της 'Αγκυρας σε αυτό το θέμα ήταν ασυγχώρητη και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος αλλά - σύμφωνα με την δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν - ένας παράγοντας που ακολουθεί μια "ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική". Η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται εάν αυτή η στάση έχει κόστος για την ενότητα του ΝΑΤΟ ή για τα δυτικά συμφέροντα ασφάλειας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δε θα δεχθώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι ...

Φόρτωση άρθρων...