Πέμπτη
28 Σεπτεμβρίου 2023

ΗΠΑ: Κυρώσεις στην Τουρκία αν συνεχίσει τις οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία

Πλανήτης

Ο υφυπουργός Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών Brian E. Nelson συναντήθηκε με την Ένωση Τραπεζών της Τουρκίας για να συζητήσει την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων, συνεργάζεται τακτικά με τον ιδιωτικό τομέα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ερωτήσεων και ανησυχιών σχετικά με την εφαρμογή των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι ΗΠΑ απείλησαν την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που συνεχίσει τις οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία.

«Φυσικά αναγνωρίζουμε την εξάρτηση της Τουρκίας από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και το εμπόριο γεωργικών αγαθών και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων σε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η αξιοσημείωτη άνοδος το περασμένο έτος στις μη τουρκικές εξαγωγές ή στις επανεξαγωγές στη Ρωσία καθιστά τον τουρκικό ιδιωτικό τομέα ιδιαίτερα ευάλωτο σε κινδύνους φήμης και κυρώσεων. Αυτό οδηγείται από τη Μόσχα.

Η Μόσχα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς, οι οποίοι δεν είναι διαφανείς, για να εκμεταλλευτεί άλλες δικαιοδοσίες και να αντιμετωπίσει τις διεθνείς κυρώσεις.

Η ρωσική κυβέρνηση, οι κρατικές επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τείνουν να συμμετέχουν σε παραπλανητικές συναλλαγές για να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις. Συγκεκριμένα, οι ρωσικές τράπεζες έχουν προωθήσει παραπλανητικές πρακτικές πληρωμών και έχουν εκτελέσει πληρωμές που αποκρύπτουν πληροφορίες.

Σε συνεργασία με ρωσικές οντότητες που έχουν υποστεί κυρώσεις, οι τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες θα μπορούσαν να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο κυρώσεων και πιθανή απώλεια πρόσβασης στις αγορές της G7.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις για να αποφύγουν συναλλαγές που σχετίζονται με πιθανές μεταφορές τεχνολογίας διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.

Επιπλέον, Ρώσοι ολιγάρχες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να αγοράζουν ακίνητα, να ελλιμενίζουν γιοτ, να διευθύνουν επιχειρήσεις και να λαμβάνουν υπηρεσίες για την περιουσία τους στην Τουρκία.

Για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων κυρώσεων, σας ενθαρρύνω όλους ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διεξάγετε ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια στις συναλλαγές με ρωσικές οντότητες και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην εκμετάλλευση» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

NASA: Στα χέρια των επιστημόνων το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς που έχει συλλεγεί ποτέ

Σημαντικές πληροφορίες για την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος ευελπιστούν πως θα πάρουν οι επιστήμονες της ΝΑSA από ένα μεγάλο δείγμα αστεροειδούς που αποκόμισε το διαστημόπ...

Σαν σήμερα - 27 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα 1821: Το Μεξικό κερδίζει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία. 1822: Ο φιλόλογος, αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν μεταφράζει τη στήλη της Ροζέτας υποδεικνύοντας...

Φόρτωση άρθρων...