Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

ΗΠΑ: Ο Τραμπ μεγάλος ηττημένος των ενδιάμεσων Εκλογών – Τεταμένη η κατάσταση στους Ρεπουμπλικάνους

Πλανήτης

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μεγάλος ηττημένος των ενδιάμεσων Εκλογών στις ΗΠΑ. Η κατάσταση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι τεταμένη μετά τα αποτελέσματα των Εκλογών.

Πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος είναι κατά του ηγέτη τους, Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Γερουσία, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, ισοψηφούν σε αριθμό εδρών και τα δύο παραδοσιακά κόμματα αποσπούν, μέχρι τώρα από 48 έδρες (το καθένα).

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το κόμμα του Μπάιντεν αποσπά 178 έδρες, ενώ εκείνο του Τραμπ άγγιξε τις 199.

Όμως, το γεγονός ότι στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές, δεν κατάφερε να επικρατήσει το «κόκκινο κύμα», δηλαδή μια συντριπτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων θεωρείται ταπεινωτική ήττα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.

Άλλωστε, έσπευσε να το επιβεβαιώσει και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, σε δηλώσεις του στο δίκτυο «NBC» αφήνοντας αιχμές για τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο: «Σίγουρα αυτό δεν είναι Ρεπουμπλικανικό κύμα».

Σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρει βαρύτατη ευθύνη μετά την ήττα βασικών Ρεπουμπλικανών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές.

«Δεν υπήρχε «κόκκινο κύμα». Από σήμερα το πρωί, ο έλεγχος της Γερουσίας είναι απροσδιόριστος, αλλά φαίνεται να κλίνει προς τους Δημοκρατικούς. Η Βουλή οδεύει προς μια πολύ περιορισμένη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, αλλά ο χρόνος θα δείξει».

Το γεγονός ότι ο αυξημένος πληθωρισμός στις ΗΠΑ (8%) και η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, κάτι έγινε «σημαία» του κόμματος του Ρεπουμπλικανών, δεν κατάφερε να ανακόψει τη φόρα του Δημοκρατικού κόμματος, με έναν ηγέτη να κάνει απανωτές λεκτικές γκάφες και να έχει πολλές αστάθεια στο βάδισμά του.

Η ελίτ των Ρεπουμπλικανών όπως και άλλοι ένθερμοι υποστηρικτές του Τραμπ που είχαν πειστεί ότι έχει δίκιο όταν μιλούσε το 2020 περί νοθείας στις Εκλογές, τώρα αρχίζουν και του γυρνούν την πλάτη.

Σε περίπτωση που θέσει ξανά υποψηφιότητα ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε θα βγουν τα «μαχαίρια» στο κόμμα του, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό «Focus».

Το γεγονός ότι πολλοί από τους εκλεκτούς του τέως προέδρου των ΗΠΑ ηττήθηκαν στις ενδιάμεσες εκλογές, αντανακλά τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών ψηφοφόρων για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στην Πενσιλβάνια, ο διάσημος τηλεγιατρός Μεχμέτ Οζ που έχασε από τον Δημοκρατικό Φέτερμαν, ήταν χτύπημα κάτω από τη μέση για τον Τραμπ. Το ίδιο ισχύει και στο Μίσιγκαν με την ήττα του Τιούντορ Ντίξον αλλά και στην Αριζόνα με την ήττα του Μπλέικ Μάστερς στην Γερουσία.

Την ίδια ώρα, δεν είναι τυχαίο ότι δεν θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη η προγραμματισμένη συγκέντρωση του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου αναμενόταν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα στις Εκλογές του 2024.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανάλυση Guardian για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν την Παρασκευή, σε μια μάχη αντιποίνων μεταξύ των δύο εχθρών, λίγες ημέρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραή...

Σαν σήμερα - 19 Απριλίου

Γεγονότα 531 – Μάχη του Καλλίνικου: Ο Βυζαντινός στρατός υπό τις οδηγίες του Βελισαρίου ηττάται από τους Πέρσες στη βόρεια Συρία 1770 – Ο πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρίζει την...

Ισραήλ και Ιράν υποβαθμίζουν την επίθεση - Επιδιώκουν αποκλιμάκωση, εκτιμούν αναλυτές

Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τα αντίποινα τα ξημερώματα από το Ισραήλ για την επίθεση του Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ...

Φόρτωση άρθρων...