Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Ισπανία: Ξανά πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ - Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή

Πλανήτης

Ο Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε, όπως αναμενόταν, την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή της Ισπανίας και θα παραμείνει για άλλη μια τετραετία στο πόστο του, επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τη ριζοσπαστική αριστερά του Sumar.

Ο Σάντσεθ, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2018, εξασφάλισε 179 θετικές ψήφους, τρεις παραπάνω από όσες χρειαζόταν για να παραμείνει στη θέση του, με την υποστήριξη -εξαιρουμένου του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού VOX - όλων των κοινοβουλευτικών παρατάξεων, Βάσκων και του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος Junts, στο οποίο πρόσφερε ως αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας σε στελέχη του.

«Ο Σάντσεθ πρωθυπουργός με τη στήριξη Sumar και Πουτζντεμόν σε μια πλειοψηφία Φρανκενστάιν», σχολίασε η δεξιά ισπανική εφημερίδα ABC.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος, που συμφώνησε ο Σάντσεθ, θα αμνηστεύσει περί τους 400 πολιτικούς και ακτιβιστές που διώκονται ποινικά για την εμπλοκή τους στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλωνίας, η οποία κορυφώθηκε το 2017 με ένα μη εγκεκριμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα, που κρίθηκε παράνομο.

Αλλά η προοπτική της αμνηστίας έχει προκαλέσει εντάσεις στην Ισπανία, με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν κατά του Σάντσεθ και του σχεδίου επί 12 συνεχόμενες ημέρες. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επτά στους δέκα Ισπανούς διαφωνούν με την αμνήστευση των Καταλανών αυτονομιστών.

Ο 51χρονος Σάντσεθ ξεπέρασε σήμερα τον σκόπελο στη Βουλή, αλλά τα δύσκολα αρχίζουν τώρα καθώς όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ τα διάφορα αριστερά και αυτονομιστικά κόμματα, τα οποία στήριξαν με την ψήφος τους τον Σάντσεθ έχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές, που μπορεί να υπονομεύσουν τη θητεία του αυτή τη φορά. «Θα είναι πολύ δύσκολη η ψήφιση των νόμων», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Πάμπλο Σιμόν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Φόρτωση άρθρων...