Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ισπανία: Πρόωρες Εθνικές Εκλογές στις 23 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Πέδρο Σάντσεθ

Σε πρόωρες Εθνικές Εκλογές οδηγείται η Ισπανία. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή Εκλογών στις 23 Ιουλίου. 

Η βαριά ήττα που υπέστη το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στην Ισπανία, φαίνεται πως αναγκάζει τον Πέδρο Σάντσεθ να επισπεύσει τις διαδικασίες και για τις Εθνικές Εκλογές.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός έκανε γνωστό τη Δευτέρα από την πρωθυπουργική κατοικία πως θα προχωρήσει σε διάλυση του κοινοβουλίου και θα πάει σε πρόωρες Γενικές Εκλογές στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με την «El Pais».

«Αν και οι χθεσινές εκλογές είχαν δημοτική και περιφερειακή εμβέλεια, η κατεύθυνση των αποτελεσμάτων μεταφέρει ένα μήνυμα που πηγαίνει πέρα από αυτά τα στενά όρια. Είναι προτιμότερο να πάρουν το λόγο οι Ισπανοί, για να καθορίσουν την πολιτική κατεύθυνση της χώρας», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Σάντσεθ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, Τρίτη, σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο Σάντσεθ αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για τη βαριά ήττα του κόμματός του στην κάλπη της Κυριακής.

Χθες, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP), της δεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό έκανε αμέσως λόγο για «νέο πολιτικό κύκλο».

Το PP έκανε χθες «γιγαντιαίο βήμα» στον δρόμο που αναμένεται να οδηγήσει τον Φεϊχό στον θώκο του πρωθυπουργού μέσα στο 2023, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, ο Χουάν Μανουέλ Μορένο Μπονίγια, ηγετικό στέλεχος της ισπανικής δεξιάς.

Εκτός του PP, ο άλλος μεγάλος κερδισμένος είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, που με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%), διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια κάνοντας θεαματικά είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.

Nα σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη της δεξιάς στις διπλές χθεσινές εκλογές, κανένας όμως δεν περίμενε πως το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) θα υφίστατο τέτοιες απώλειες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λευκός Οίκος: Αντιδημοκρατικές οι ρωσικές εκλογές, κανένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Πούτιν

Η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι oι ρωσικές εκλογές που οδήγησαν στην ανανέωση της θητείας του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ήταν ελεύθερες, και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειτ...

Ισπανία: Τρεις συλλήψεις ατόμων που πέταξαν μετανάστες στη θάλασσα - Πνίγηκαν πέντε

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα που κατηγορούνται ότι πέταξαν στη θάλασσα μετανάστες, με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς να πνιγούν, στα ανοιχτά του Κάδιξ στην Ισπανία, τον πε...

Πρώτη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν - Νετανιάχου μετά από ένα μήνα - Τι είπαν για τη Ράφα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησαν την κατάσταση στην Ράφα και τις προσπάθε...

Φόρτωση άρθρων...