Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ισπανία: Χελώνες καρέτα-καρέτα γέννησαν τα αυγά τους στη Βαλένθια

Τις προηγούμενες ημέρες δύο χελώνες καρέτα-καρέτα γέννησαν τα αυγά τους σε δύο διαφορετικές παραλίες της ανατολικής Ισπανίας.

Το Σάββατο μια θαλάσσια χελώνα γέννησε 80 αυγά σε παραλία της Ντένια και τη Δευτέρα μία άλλη γέννησε 62 αυγά σε αμμουδιά της Γκάντια, στην περιφέρεια της Βαλένθια, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ωκεανογραφίας.

Οι χελώνες καρέτα-καρέτα συνηθίζουν να γεννούν τα αυγά τους σε παραλίες της ανατολικής Μεσογείου – όπως της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Όμως, τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται και τις ακτές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το απειλούμενο είδος μεταναστεύει δυτικότερα, εξέλιξη που αποδίδεται στην Κλιματική Αλλαγή.

Η βιολόγος Άνα Λίρια, επικεφαλής της ADS Biodiversidad στη Γκραν Κανάρια, εξήγησε τον Απρίλιο στο πρακτορείο Reuters πως το φαινόμενο οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων στη δυτική Μεσόγειο.

Από το 2012, ο αριθμός των φωλιών σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Το 2020 ανήλθαν σε 84 έναντι μόλις τριών που ήταν ο ετήσιος μέσος όρος την περίοδο 1990-2012, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Global Ecology and Conservation.

Επιστήμονες του Ιδρύματος Ωκεανογραφίας και του Πανεπιστημίου της Βαλένθιας επισκέφθηκαν τις δύο φωλιές, έλαβαν δείγματα για αιματολογικές εξετάσεις και τοποθέτησαν δορυφορικούς πομπούς για την παρακολούθηση των μετακινήσεων των θαλάσσιων χελωνών.

Αφαίρεσαν ορισμένα αυγά για να τα μεταφέρουν σε εκκολαπτήριο, προκειμένου τα χελωνάκια αυτά – όταν μεγαλώσουν – να αποτελέσουν μέρος ερευνητικού προγράμματος για την προστασία του είδους. Τα υπόλοιπα αυγά μεταφέρθηκαν σε προστατευόμενη τοποθεσία στο Εθνικό Πάρκο Αλμπουφέρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές πολιτείες– Τουλάχιστον 5 νεκροί (Photos)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ορισμένων από τους δεκάδες ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν τις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την ...

Οκλαχόμα: Νεκροί από ανεμοστρόβιλους – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης «λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων»

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν από...

Φόρτωση άρθρων...