Παρασκευή
21 Ιουνίου 2024

Ισραήλ: Εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε την παύση της επίθεσης και κάθε δράσης του Ισραήλ στη Ράφα της Γάζας, καθώς αυτό συνιστά ευθεία απειλή για τους κατοίκους της Παλαιστίνης. 

Η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ το Διεθνές Δικαστήριο προστάζει το Ισραήλ να παρουσιάσει σε διάστημα ενός μήνα την πρόοδό του όσον αφορά στα μέτρα που του έχουν επιβληθεί για να την αναχαίτιση των επιθετικών ενεργειών. 

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η ανθρωπιστική κρίση στη Ράφα είναι ακόμη πιο έντονη, χειρότερη και από την προηγούμενη φορά που εκδόθηκε ανάλογη νομική διαταγή. Η τωρινή κατάσταση στη Ράφα χαρακτηρίζεται πλέον καταστροφική. 

Η διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αναχαίτιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα
  • Άνοιγμα των συνόρων της Ράφα με την Αίγυπτο για την διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας
  • Πρόσβαση σε έρευνες και αποστολές στην περιοχή της Γάζας 
  • Αναφορά στο Δικαστήριο εντός ενός μήνα για την πρόοδο του Ισραήλ όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ζητηθεί

Την περασμένη εβδομάδα η Νότια Αφρική ζήτησε από το Δικαστήριο της Χάγης να διατάξει παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, και ιδιαίτερα στη Ράφα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Το αίτημα γι' αυτό το μέτρο έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης την οποία έχει φέρει ενώπιον του Δικαστηρίου η Νότια Αφρική, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής ότι παραβιάζει τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, λέγοντας ότι αποτελούν παρωδία του εγκλήματος γενοκτονίας.

Η Νότια Αφρική ζήτησε επιπρόσθετα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία της Ράφας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα. Έχει ζητήσει επίσης από το πάνελ των 15 μόνιμων δικαστών να διατάξουν το Ισραήλ να επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Γάζα αξιωματούχων του ΟΗΕ, οργανώσεων που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, δημοσιογράφων και ερευνητών.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ όπως και σε βάρος των επικεφαλής της Χαμάς.

Νετανιάχου και Γκάλαντ κατηγορήθηκαν για εγκλήματα όπως εξόντωση και επίθεση σε βάρος αμάχων. Το Ισραήλ, όμως, απέρριψε τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 21 Ιουνίου

Γεγονότα 1824: Ελληνική Επανάσταση, οι αιγυπτιακές δυνάμεις καταλαμβάνουν τα Ψαρά. 1851: Ο Γερμανός μετρ τΑΖου σκάκι Άντολφ Άντερσεν νικά τον Λάιονελ Κιζερίτσκι, σε μία παρτί...

Φονικές πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Τουρκία - Πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Κόλαση πυρός δείχνουν τα βίντεο από τις δασικές πυρκαγιές στην νοτιοανατιολική Τουρκία όπου πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 44 τραυματίστηκαν, με την κατάσταση 10 εξ αυτών να...

Σαν σήμερα - 20 Ιουνίου

Γεγονότα 1824: Ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος καταστρέφει τα Ψαρά. 1900: Οι Κινέζοι Εθνικιστές ξεκινούν την Επανάσταση των Μπόξερ, η οποία θα στραφεί εναντίον των Δυτικών. 194...

Φόρτωση άρθρων...