Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Ισραήλ: Με νέα μέτρα απαντά ο Νετανιάχου στη συνεχιζόμενη ένταση – Πιο εύκολη η οπλοχρησία για τους ισραηλινούς

Πλανήτης

Ύστερα από τη νέα έξαρση βίας στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, αργά το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε νέα μέτρα, μετά από κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα μέτρα βάζουν στο στόχαστρο ειδικά τους ισραηλινούς Άραβες, τους Παλαιστίνιους που έχουν ισραηλινή υπηκοότητα, καθώς και τους Παλαιστίνιους που έχουν καθεστώς κατοίκων της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων να τερματιστεί η καταβολή επιδομάτων, η κοινωνική ασφάλιση και η ασφάλιση υγείας οικογενειών τρομοκρατών που «υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Παράλληλα με νέο νομοσχέδιο η ακροδεξιά Κυβέρνηση σκοπεύει να ακυρώσει «τις ισραηλινές ταυτότητες» που τυχόν διαθέτουν τα μέλη αυτής της κατηγορίας οικογενειών.

Στην ανακοίνωση δεν δίνεται εξήγηση για τον τρόπο που θα πιστοποιείται το αν μια οικογένεια «υποστηρίζει» την «τρομοκρατία».

Από την άλλη, γίνεται ευκολότερη και ταχύτερη η απόκτηση αδειών οπλοφορίας για τους ισραηλινούς πολίτες.

Αλλά ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν «μέτρα για να ενισχυθούν οι οικισμοί» χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το εάν εννοεί η ασφάλεια τους ή εννοεί ότι θα επεκταθούν περαιτέρω.

Νωρίτερα, ένας μαχητής της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ σκοτώθηκε, και ένας άλλος τραυματίστηκε όταν προσπάθησαν να διεισδύσουν στην ισραηλινή πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν από τη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια ΜΚΟ.

Το πρωί της Κυριακής, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι Ισραηλινοί φρουροί ασφαλείας σκότωσαν έναν 18χρονο Παλαιστίνιο κοντά σε ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι «ομάδα ασφάλειας των πολιτών» άνοιξε πυρ σε άτομο «που ήταν οπλισμένο με πιστόλι» κοντά στον οικισμό αυτόν που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου η οποία στηρίζεται σε επίσημες πηγές, από την αρχή της χρονιάς, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι (συμπεριλαμβανομένων δραστών επιθέσεων, μαχητών και πολιτών).

Την Παρασκευή το βράδυ, 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν από 21χρονο Παλαιστίνιο που άνοιξε πυρ κατά των περαστικών κοντά σε συναγωγή στη συνοικία ισραηλινών εποίκων Νέβε Γιαακόβ, ενώ το Σάββατο το πρωί ένας 13χρονος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ και τραυμάτισε δύο Ισραηλινούς στην Σιλωάμ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Έκκληση στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν διάλογο σε αναζήτηση της ειρήνης αποδοκιμάζοντας την πρόσφατη έκρηξη βίας στην περιοχή, απήθυνε ο πάπας Φραγκίσκος.

Εν τω μεταξύ, περιοδεία στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί από σήμερα Κυριακή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν χρησιμοποιώντας την επιρροή των ΗΠΑ για να αμβλυνθούν οι εντάσεις, ωστόσο οι ελπίδες για ουσιαστικά αποτελέσματα είναι αμυδρές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν - «Καταρρίψαμε 3 drones» λέει η Τεχεράνη

Νέο παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται ABC, CNN, NBC, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ χτύπησε...

Φόρτωση άρθρων...