Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ισραήλ: Οι IDF προβλέπουν να συνεχιστεί ολόκληρο το 2024 ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα

H σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρο το νέο έτος, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανέφερε ότι οι αναπτύξεις των ισραηλινών στρατευμάτων προσαρμόζονται για να προετοιμαστούν για «παρατεταμένες μάχες». 

Ακόμα, είπε ότι ορισμένοι στρατιώτες - ειδικά οι έφεδροι - θα αποσυρθούν για να μπορέσουν να ανασυνταχθούν. 
«Αυτές οι προσαρμογές έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν τον σχεδιασμό και την προετοιμασία για τη συνέχιση του πολέμου το 2024. Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ πρέπει να κάνουν εκ των προτέρων σχεδιασμούς έχοντας κατανοήσει ότι θα υπάρξουν πρόσθετες αποστολές και ότι οι μάχες θα συνεχιστούν τον υπόλοιπο χρόνο», ανέφερε ο Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.

O εκπρόσωπος των IDF πρόσθεσε ότι ορισμένοι έφεδροι θα εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο αυτή την εβδομάδα» για να μπορέσουν να ανακτήσουν δυνάμεις τους επιτρέψουν «πριν από τις επερχόμενες επιχειρήσεις».

Στις 11 εβδομάδες που διαρκεί η σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς πάνω από 21.800 άνθρωποι -ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά – έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την φονική επίθεση που εξαπέλυσε στο νότιο Ισραήλ η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.200 άνθρωποι – οι περισσότεροι άμαχοι –, ενώ πάνω από 240 μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Γάζα. Η Χαμάς συνέχισε τις σποραδικές επιθέσεις με ρουκέτες  - η τελευταία λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου – και το Ισραήλ τους βομβαρδισμούς μέχρι το τέλος του 2023.

Με ρουκέτες της Χαμάς υποδέχθηκαν στο Ισραήλ την Πρωτοχρονιά

Τουλάχιστον 48 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα την Κυριακή, ενώ πολλοί παραμένουν καταπλακωμένοι κάτω από ερείπια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Άλλο ισραηλινό πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο 20 ατόμων που είχαν καταφύγει σε χώρους του Πανεπιστημίου Αλ Άκσα στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Γάζα

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 85% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων Ισραήλ – Χαμάς.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε το Σάββατο ότι «ο πόλεμος είναι στην κορύφωσή του».

«Πολεμούμε σε όλα τα μέτωπα. Έχουμε τεράστια επιτυχία , αλλά και οδυνηρές περιπτώσεις. Η επίτευξη της νίκης θα πάρει χρόνο. Όπως είπε και ο γενικός επιτελάρχης, ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη».

Την Κυριακή αναφέρθηκαν και άλλες ισραηλινές επιθέσεις στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ την προηγουμένη σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που ελέγχει η Χαμάς.

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, κάλεσε τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας και να αφήσουν χώρο στους Ισραηλινούς, που μπορούν «να κάνουν την έρημο να ανθίσει».

Η επίσημη γραμμή της Κυβέρνησης Νετανιάχου είναι ότι κάποια στιγμή οι κάτοικοι του αποκλεισμένου Παλαιστινιακού θυλάκου θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα γίνει αυτό ή πότε θα είναι εφικτό.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εξαπέλυσε ρουκέτες κατά του Ισραήλ με την έλευση του νέου έτους
Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν με την αλλαγή του χρόνου στο Τελ Αβίβ και το νότιο Ισραήλ με τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ να αναχαιτίζουν ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τρομοκρατήθηκα λες και ήταν η πρώτη φορά που είδα πυραύλους. Είναι τρομερό», δήλωσε ένας άνδρας που γιόρταζε με φίλους του την Πρωτοχρονιά.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς. Σε βίντεο που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κασάμ, ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ρουκέτες M90 «σε αντίποινα για το μακελειό αμάχων» από το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραηλινός στρατός: Έκλεισε το σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, Κερέμ Σαλόμ μετά από επίθεση της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (5/5) ότι έκλεισε το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, το Κερέμ Σαλόμ, που τέθηκε στο στόχαστρο πυρ...

Ισραήλ: Προσωρινό λουκέτο στο Al Jazeera – Είναι «εγκληματική ενέργεια» λέει το τηλεοπτικό δίκτυο

Η τηλεοπτική μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ κόπηκε σήμερα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «κλείσει» το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο στη χώρα και να κατασχέσει τον εξοπλισμό ...

Φόρτωση άρθρων...