Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ιταλία – Ίσκια: Ανασύρθηκε νεκρό βρέφος 21 ημερών – Στους πέντε οι νεκροί από τις πλημμύρες

Πλανήτης

Ανασύρθηκε η πέμπτη σορός από την κατολίσθηση που προκάλεσε σφοδρή κακοκαιρία στη νήσο Ίσκια. Μεταξύ αυτών εντοπίστηκε και βρέφος 21 ημερών.

Οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν μέσα από σωρούς λάσπης το πτώμα ενός κοριτσιού 5,5 ετών που είχε βρει καταφύγιο κάτω από το κρεβάτι της στο σπίτι στο ιταλικό θέρετρο της νήσου.

Πέντε άτομα τα οποία είχαν μείνει απομονωμένα σε αγροτουριστικό θέρετρο, διασώθηκαν σήμερα και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος με ελικόπτερο.

Σημειωτέον, η Εισαγγελία της Νάπολης κατηγορείται με το αδίκημα υπαίτιας καταστροφής.

Ο νομάρχης της Νάπολης νωρίτερα σήμερα επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών μετά τον χθεσινό εντοπισμό και μιας 31χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της. Εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν ακόμη θαμμένοι κάτω από λάσπη και συντρίμμια.

«Η λάσπη και το νερό τείνουν να γεμίζουν κάθε χώρο», είπε ο εκπρόσωπος των Ιταλών πυροσβεστών, Λούκα Κάρι, στην κρατική τηλεόραση RAI. «Οι ομάδες μας ψάχνουν με ελπίδα, ακόμα κι αν είναι πολύ δύσκολο». «Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι ότι οι άνθρωποι που φέρονται ως αγνοούμενοι να έχουν βρει καταφύγιο σε συγγενείς και φίλους και δεν έχουν ενημερώσει για τη θέση τους», πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι κατολισθήσεων παραμένουν για το υψηλότερο τμήμα της πόλης, κοντά στο σημείο όπου οι έντονες βροχοπτώσεις χαλάρωσαν ένα κομμάτι βουνοπλαγιάς. Μικρές μπουλντόζες επικεντρώθηκαν στον καθαρισμό δρόμων κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επιτρέψουν τη διέλευση των οχημάτων διάσωσης, ενώ ομάδες καταδύσεων κάνουν έρευνες στα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν στη θάλασσα.

«Συνεχίζουμε την έρευνα με ραγισμένη την καρδιά μας, γιατί μεταξύ των αγνοουμένων είναι και ανήλικοι», δήλωσε στην RAI ο Τζιάκομο Πασκάλε, δήμαρχος της γειτονικής πόλης Λάκκο Αμένο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την αλληλεγγύη του κατά την καθιερωμένη κυριακάτικη ευλογία στον Αγ. Πλατεία Πέτρου.

Ο νομάρχης της Νάπολης, Κλαούντιο Παλόμπα, δήλωσε την Κυριακή ότι 15 σπίτια είχαν σκεπαστεί από το κύμα της λάσπης. Εκτός από τους νεκρούς και τους αγνοούμενους, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 160 εκτοπίστηκαν. Η μαζική κατολίσθηση πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου προκλήθηκε από σφοδρές βροχοπτώσεις. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως έδειχνε έναν άνδρα, καλυμμένο με λάσπη, κολλημένος σε ένα παντζούρι, βαθιά στο στήθος μέσα σε λασπωμένα νερά.

Το νησί δέχθηκε 126 χιλιοστά βροχής σε έξι ώρες, τη μεγαλύτερη βροχόπτωση τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η καταστροφή επιδεινώθηκε από την κατασκευή σπιτιών σε περιοχές υψηλού κινδύνου στο ορεινό νησί, το οποίο βρίσκεται επίσης σε σεισμικά ενεργή ζώνη. «Υπάρχει έδαφος που δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τη χρήση μιας ζώνης όπου υπάρχει νερό. Η πορεία του νερού δημιούργησε αυτή την καταστροφή», δήλωσε ο γεωλόγος Riccardo Caniparoli στη RAI.

«Υπάρχουν κανόνες και νόμοι που δεν τηρήθηκαν»

Ο Vincenzo De Luca, πρόεδρος της περιοχής Campagna όπου βρίσκεται η Ischia, είπε ότι τα σπίτια σε περιοχές που κινδυνεύουν πρέπει να κατεδαφιστούν, υποδηλώνοντας ότι είχαν κατασκευαστεί χωρίς τις απαραίτητες άδειες. «Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν σε ορισμένες περιοχές. Δεν υπάρχει ανάγκη (να χτίζεις) παράνομα», είπε ο Ντε Λούκα στη RAI.

Ο Τζουζέπε Κόντε – πρωθυπουργός το 2018 –  ο οποίος υπέγραψε διάταγμα για πολεοδομική αμνηστία στο νησί έπειτα από τον σεισμό του 2017, αρνείται τον όρο «αμνηστία». Όρος που, όμως, οι Ρέντσι και Καλέντα υπογραμμίζουν, εφόσον το νομοδιάταγμα τον φέρει ξεκάθαρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

ΗΠΑ: Σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ μπορεί να οδηγήσει η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη, μετά από την πρόσκρουση σε αυτή του φορτηγού πλοίου «DALI» την Τρίτη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη πληρωμή ναυ...

Φόρτωση άρθρων...