Τετάρτη
05 Οκτωβρίου 2022

Ιταλία: Ο Ντράγκι ανακοίνωσε την παραίτησή του - Προς Eκλογές το φθινόπωρο

Πλανήτης

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στον Πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική προεδρία.

Η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες Εκλογές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών, καθηγητή Μάριο Ντράγκι ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία, επανέλαβε την παραίτησή του και την παραίτηση της Κυβέρνησης της οποίας προήδρευε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε γνώση του γεγονότος αυτού. Η Κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων».

Έπειτα από την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Μάριο Ντράγκι μετέβη στο Palazzo Giustinani για να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Κασελάτι.

Nωρίτερα και έπειτα από ενθουσιώδες χειροκρότημα των μελών της ολομέλεια της βουλής, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσορινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου».

«Ευχαριστώ, ακόμα και οι τραπεζίτες χρησιμοποιούν καμιά φορά την καρδιά τους», είπε τέλος ο Μάριο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέλεξε να πει αυτή τη φράση ως αστείο, καθώς πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη Τύπου είχε αναφέρει ότι οι «τραπεζίτες δεν έχουν καρδιά».

Αυτό που μένει να φανεί από εδώ και πέρα, είναι, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των πολιτικών δυνάμεων και του ίδιου του Σέρτζιο Ματαρέλα.

Έπειτα από την αρχική ανακοίνωση της παραίτησης Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, είχαν κυκλοφορήσει σενάρια για πρόωρες Εκλογές που θα μπορούσαν να διεξαχθούν στην Ιταλία όχι το 2023 όπως είναι προγραμματισμένο αλλά το φθινόπωρο του 2022.

Ως ενδεχόμενες ημερομηνίες Εκλογών παρουσιάζονται, πλέον, η 25η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη