Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ιταλία: Ποια θα είναι τα πρόσωπα της Κυβέρνησης Μελόνι

Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι αναδείχθηκε νικήτρια των ιταλικών Εκλογών και το επόμενο διάστημα θα σχηματίσει τη νέα Κυβέρνηση στην Ιταλία. Το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» βγήκε πρώτο στις εκλογές της γειτονικής χώρας το 26%.

Υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι, η νέα ιταλική κυβέρνηση πιθανότατα θα έχει εκπλήξεις. Η 45χρονη Ιταλίδα πολιτικός καλείται να συνθέσει το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα πρέπει να συνεργαστεί σε σοβαρά πολιτικά θέματα.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκα, αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών και να χειριστεί το μεταναστευτικό.

Με τη δημοτικότητά του να βαίνει μειούμενη και το χαμηλό ποσοστό της Λέγκα (8,9%) στις βουλευτικές Εκλογές, δεν μπορεί να έχει περισσότερες προσδοκίες, όπως σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος.

Ένα από τα νευραλγικά χαρτοφυλάκια, αυτό του υπουργείου Εξωτερικών, θα μπορούσε να παραμείνει στα χέρια του νυν υπουργού Οικονομικών, Ντανιέλε Φράνκο. 

Υπό την ηγεσία του, η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,6% το 2021 και τα επίπεδα του ελλείμματος διατηρήθηκαν υπό έλεγχο.

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, επαίνεσε προσωπικά τον Ντανιέλε Φράνκο την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι ελπίζει πως η επόμενη κυβέρνηση «θα έχει έναν υπουργό σαν αυτόν», ενισχύοντας τις φήμες ότι μπορεί να παραμείνει στο αξίωμά του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το «Politico», η Μελόνι θα στηρίξει τον Τζούλιο Τρεμόντι, άνθρωπο του Σίλβιο Μπερλουκόνι.

Για τις ευρωπαϊκές αγορές, μία ευπρόσδεκτη επιλογή θα ήταν επίσης αυτή του 63χρονου Φάμπιο Πανέτα, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, ο Πανέτα θα μπορούσε να διεκδικήσει κορυφαίο αξίωμα στην Τράπεζα της Ιταλίας, καθώς λήγει η θητεία του Ignazio Visco τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο υπουργείο Οικονομικών παίζει κι ένα ακόμη όνομα: αυτό του 68χρονου Domenico Siniscalco. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών έχει κάποιες ελπίδες.

Ωστόσο, αυτό που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η Μελόνι είναι ότι, οι μισοί από τους ψηφοφόρους του κόμματός της, είναι «αντάρτες» της Λέγκα του Σαλβίνι.

Ο πιο σημαντικός αποστάτης στο «στρατόπεδο» της Μελόνι, ωστόσο, είναι ο Τζούλιο Τρεμόντι, πρώην υπουργός Οικονομικών στις περισσότερες από τις κυβερνήσεις του Μπερλουσκόνι.

Ενώ η θητεία του τελείωσε άδοξα κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους, ο Τρεμόντι είναι, μεταξύ άλλων, ένθερμος υπερασπιστής των πολιτικών της ελεύθερης αγοράς και σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ο επικρατέστερος για το υπουργείο Οικονομικών.

Φήμες για Μπερλουσκόνι στην προεδρία της Γερουσίας

Την ίδια ώρα, πολλά ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι, ο 85χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει αποσυρθεί ακόμα από την πολιτική.

Οι πολιτικές του φιλοδοξίες δεν έχουν τελειώσει με πολλά δημοσιεύματα να επισημαίνουν ότι, ο δισεκατομμυριούχος πρώην Πρωθυπουργός έχει ελπίδες να κατακτήσει το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στη χώρα: την προεδρία της Γερουσίας.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να αναλάβει την προεδρία της Ιταλίας τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μπερλουσκόνι φλερτάρει ανοιχτά με την προεδρία της Γερουσίας: ένα αξίωμα που θα του προσέδιδε όχι μόνο κύρος αλλά και δικαστική ασυλία.

Για έναν πολιτικό άνδρα, που αυτή τη στιγμή δικάζεται ότι πλήρωσε αδρά αιθέριες υπάρξεις για τα διαβόητα πάρτι του «μπούνγκα μπούνγκα», το αξίωμα αυτό θα ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να του κάνει η Μελόνι.

Σαλβίνι: «Θα κυβερνήσουμε πέντε χρόνια, ικανή η Μελόνι»

«Ποντάρουμε ότι θα εκλέξουμε τελικά 100 βουλευτές και γερουσιαστές». Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη νίκη της Μελόνι στις Εκλογές.

Ο Σαλβίνι ευχαρίστησε για τη στήριξη τους οπαδούς της Λέγκα και τα στελέχη του κόμματός του για την συνεργασία και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έπειτα από τόσα χρόνια, έχουμε μια εκλεγμένη κυβέρνηση με σαφή κεντροδεξιά πλειοψηφία. Υπολογίζω ότι θα κυβερνήσουμε για πέντε χρόνια. Επικοινώνησα με την Τζόρτζια Μελόνι, είναι ιδιαίτερα ικανή και θα δουλέψουμε μαζί αποδοτικά».

«Ξέρω ότι οι εκλογείς επιβράβευσαν την αντιπολίτευση. Για την Λέγκα, η παραμονή στην κυβέρνηση δεν ήταν απλό πράγμα, αλλά θα το ξανάκανα. Μας κόστισε, αλλά με την Ιταλία κλειστή λόγω κορωνοϊού, έπρεπε να το κάνουμε», συμπλήρωσε ο γραμματέας της Λέγκα.

«Μπροστά μας έχουμε πέντε χρόνια σταθερότητας, έστω και αν το ποσοστό του 9% φυσικά δεν με ικανοποιεί. Τώρα όμως θα είμαστε πρωταγωνιστές ενώ πριν, με τον Ντράγκι, ήμασταν απλοί κομπάρσοι», πρόσθεσε ο Σαλβίνι.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Σαν σήμερα - 29 Μαρτίου

Γεγονότα 1430: Η Θεσσαλονίκη πέφτει στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 1638: Σουηδοί άποικοι ιδρύουν την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στη σημερινή πολιτεία του Ντέλαγουερ ...

Ισλαμικό Κράτος: Kαλεί τους οπαδούς του να πλήξουν τους «σταυροφόρους» στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Το Ισλαμικό Κράτος προέτρεψε την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να χτυπήσουν τους «σταυροφόρους» παντού, αλλά ιδίως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος της τζιχαντισ...

Φόρτωση άρθρων...