Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Καύσωνας: «Σπάει» τα θερμόμετρα ο υδράργυρος σε ολόκληρη την Ευρώπη – Θερμοκρασίες ρεκόρ

Καμίνι που βράζει θυμίζει η νότια Ευρώπη από τον πρωτοφανή καύσωνα που πλήττει την γηραιά ήπειρο.

Ιταλία

Στη Ρώμη, ο κόσμος δροσίζεται στα σιντριβάνια. Αρκετοί τουρίστες υποφέρουν από τον αφόρητο καύσωνα, ενώ ένας Βρετανός λιποθύμησε.

«Υποφέρω από τη ζέστη πάρα πολύ. Έχω υψηλή πίεση. Η ζέστη είναι επικίνδυνη. Απαραίτητα έχω ομπρέλα και δροσίζομαι συνέχεια με νερό», ανέφερε ένας κάτοικος της Ρώμης.
Δέκα πόλεις σε όλη την χώρα είναι σε κόκκινο συναγερμό μεταξύ των οποίων Ρώμη και Φλωρεντία

Στην Ιταλία, καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος από την αφόρητη ζέστη ενός άνδρα 40 ετών.

Για πρώτη φορά το καυτό κύμα ζέστης σαρώνει ταυτόχρονα το νότο της ευρωπαϊκής ηπείρου με την Σικελία να χτυπάει κόκκινο στους 48 βαθμούς Κελσίου.

Για τον λόγο αυτό Ευρωπαίοι επιστήμονες παρομοίασαν τον καύσωνα με την κόλαση του Δάντη και τον βάφτισαν

«Κέρβερο», όπως το αρχαιοελληνικό μυθικό τέρας που φυλούσε τις πύλες του Άδη.

«Αυτός ο καύσωνας ονομάστηκε Κέρβερος όπως το μυθικό τέρας με τα τρία κεφάλια που πρωταγωνιστεί στην Κόλαση του Δάντη. Είναι πολύ ισχυρός καύσωνας με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στους 48 βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι θερμοκρασίες μπορούν να καταρρίψουν κάθε ρεκόρ στην Ευρώπη», υπογράμμισε δημοσιογράφος του BBC, αναφορικά με το όνομα του καύσωνα.

Ισπανία

Στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Γρανάδα το θερμόμετρο άγγιξε  46 βαθμούς Κελσίου. Οι Αρχές έχουν σημάνει συναγερμό και προειδοποιούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Στη Βαρκελώνη, η δημοτική αρχή άνοιξε δημόσιους χώρους με κλιματισμό. «Αυτές οι θερμοκρασίες είναι πολύ επικίνδυνες ειδικά για τους ηλικιωμένους. Από τη στιγμή που υπάρχουν μέρη σαν και αυτά νιώθουμε καλύτερα. Μεγαλύτερη ασφάλεια», δήλωσε κάτοικος της Βαρκελώνης.

Τα μεγάλα διεθνή δίκτυα κάνουν ιδιαίτερη αναφορά και στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ελλάδα.

Το Sky News καταγράφει τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις ψησταριές.

«Στην Αθήνα είναι συνηθισμένοι στη ζέστη, αλλά παίρνουν πολύ σοβαρά αυτό το καιρικό φαινόμενο. Οι αρχές καλούν τον κόσμο να μείνει μέσα σε εσωτερικό χώρο και άνοιξαν κλιματιζόμενους χώρους για όσους δεν έχουν κλιματισμό», αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Sky News.

Το BBC αναφέρει στο ρεπορτάζ του για τον καύσωνα ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει στείλει ομάδες στην Ακρόπολη για να φροντίσουν τους επισκέπτες.

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν η θερμότερη εβδομάδα από τότε που άρχισαν οι μετεωρολογικές καταγραφές.
Τα δεδομένα των επιστημόνων δείχνουν η περασμένη εβδομάδα ήταν η πιο ζεστή εβδομάδα εδώ και περίπου 125.000 χρόνια ενώ ακόμα βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 6 Μαΐου

Γεγονότα 1682: μεταφέρεται στις Βερσαλλίες η βασιλική αυλή της Γαλλίας υπό την ηγεσία του Λουδοβίκου ΙΔ'. 1825: παραδίδεται στον Ιμπραήμ το Νεόκαστρο (Πύλος), ο οποίος γίνετα...

Φόρτωση άρθρων...