Ο Γιενς Έσκελουντ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου Εμπορίου στην Κίνα, προειδοποίησε για την απότομη αύξηση των κινεζικών εξαγωγών προς την Ευρώπη, η οποία συνδέεται με τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει εκτεταμένους δασμούς στις εισαγωγές τον Απρίλιο έχει οδηγήσει σε μετατόπιση εμπορικών ροών, με την Κίνα να στρέφει περισσότερα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο Έσκελουντ τόνισε ότι οι βασικοί παράγοντες πίσω από αυτήν την αύξηση είναι η ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα των κινεζικών επιχειρήσεων, η υποτίμηση του νομίσματος και η ισχυρή κρατική υποστήριξη. Αυτό έχει προκαλέσει πίεση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν εντεινόμενο ανταγωνισμό και υπερπληθώρα σε ορισμένους τομείς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επιμελητηρίου, το 73% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κίνα αναφέρουν ότι οι συνθήκες λειτουργίας γίνονται πιο δύσκολες, ενώ το 52% δηλώνει ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει γίνει πιο πολιτικοποιημένο σε σχέση με πέρυσι.
Ο Έσκελουντ υπογράμμισε την ανάγκη η κινεζική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερπροσφορά και η αποσταθεροποίηση των αγορών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, δεν έχει εντοπίσει προς το παρόν στοιχεία που να δικαιολογούν ανησυχία για μια σημαντική μετατόπιση του εμπορίου.
Η κατάσταση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να προειδοποιεί τον Ιούλιο ότι οι σχέσεις βρίσκονται σε «σημείο καμπής» λόγω των αυξανόμενων εμπορικών ανισορροπιών και της υποστήριξης της Κίνας προς τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Βρετανία: Συνελήφθη ύποπτος για την κυβέρνοεπίθεση που προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης
Γαλλία: 14χρονος μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια μέσα στην τάξη
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις