Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Κίνα: Μετεωρολογικό μπαλόνι η κατασκοπευτική συσκευή που ανακάλυψαν οι ΗΠΑ στην Μοντάνα

Μετεωρολογικό μπαλόνι είναι το αερόστατο που πετάει πάνω από τις ΗΠΑ και όχι κατασκοπευτικό αερόστατο, όπως υποστήριξαν οι αμερικανικές Aρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Kυβέρνησης της Κίνας.

Έπειτα από την ανακοίνωση των αμερικανικών Αρχών ότι το μπαλόνι είναι ενέργεια κατασκοπείας από την Κίνα, η κινεζική Κυβέρνηση απάντησε ότι πρόκειται για ένα κινεζικό «πολιτικό αερόπλοιο» το οποίο είχε παρεκκλίνει από την προγραμματισμένη διαδρομή του. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρμόδιοι για θέματα άμυνα, είχαν εκφράσει την άποψη ότι το μπαλόνι, που πετούσε πάνω από ευαίσθητες περιοχές τις τελευταίες ημέρες, ήταν μια συσκευή «παρακολούθησης μεγάλου υψομέτρου». Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι το αερόστατο χρησιμοποιήθηκε για «κυρίως μετεωρολογικούς» σκοπούς. Η Κίνα «λυπάται για την ακούσια είσοδο» του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η τρελή πορεία που έκανε το μπαλόνι

Το αντικείμενο πέταξε πάνω από τα Αλεούτια νησιά της Αλάσκας και μέσω του Καναδά εμφανίστηκε πάνω από την πόλη Μπίλινγκς στη Μοντάνα την Τετάρτη, σύμφωνα με αξιωματούχους. Στην Μοντάνα υπάρχουν μερικά από τα σιλό των πυρηνικών πυραύλων των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην καταρρίψουν το αερόστατο λόγω του κινδύνου που ενέχει η πτώση συντριμμιών, αλλά και επειδή θεωρούσαν ότι θα ήταν περιορισμένη η χρήση οποιασδήποτε πληροφορίας θα μπορούσε να συγκεντρώσει η συσκευή, δήλωσε αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση προετοίμασε μαχητικά αεροσκάφη σε περίπτωση που το αντικείμενο έπρεπε να καταρριφθεί.

Η Κίνα ανέφερε ότι το μπαλόνι βγήκε εκτός πορείας, λόγω των απρόβλεπτων ισχυρών ανέμων που συνάντησε στην προγραμματισμένη του πορεία, ανέμων που το έβγαλαν από την τροχιά του. «Επηρεασμένο από τα Westerlies και με περιορισμένη ικανότητα αυτοδιεύθυνσης, το αερόπλοιο παρέκκλινε πολύ από την προγραμματισμένη πορεία του. Η κινεζική πλευρά λυπάται για την ακούσια είσοδο του αερόπλοιου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ λόγω ανωτέρας βίας», ανέφερε η ανακοίνωση. Το Πεκίνο αναφέρεται στο περιστατικό ως «απροσδόκητη κατάσταση» και ανέφερε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να επικοινωνεί με την αμερικανική πλευρά.

Τι ανέφεραν τα αμερικανικά ΜΜΕ

Τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι το αερόστατο, έχει μέγεθος περίπου τριών λεωφορείων. Η αμερικανική πλευρά, αρχικώς αρνήθηκε να αποκαλύψει την θέση του αεροσκάφους και δεν έδωσε  πληροφορίες για το από πού εκτοξεύτηκε. 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι Άμυνας πρόσθεσαν μόνο ότι το μπαλόνι «φαινόταν να βρίσκεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» επάνω από κάποιες περιοχές , σε σχέση με άλλα που παρακολουθούσαν οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, γεγονός που το καθιστούσε ύποπτο για κατασκοπεία.

Το άγνωστο θέαμα προκάλεσε σύγχυση καθώς το μπαλόνι αιωρούνταν πάνω από τη Μοντάνα, με μερικούς ανθρώπους να δημοσιεύουν εικόνες του χλωμού στρογγυλού αντικειμένου ψηλά πάνω από την επιφάνεια της Γης. Έτσι το Πεντάγωνο αναγκάστηκε να κάνει κάπως πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.   Υπάλληλος του γραφείου Billings, Chase Doak, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι παρατήρησε τον «μεγάλο λευκό κύκλο στον ουρανό” και πήγε σπίτι για να πάρει μια καλύτερη κάμερα. «Σκέφτηκα ότι ίσως ήταν ένα νόμιμο UFO», είπε και πρόσθεσε: «Έτσι ήθελα να βεβαιωθώ ότι το τεκμηρίωσα και έβγαλα όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσα».

Η Κίνα αρχικά προειδοποίησε για «εικασίες και διακωμώδηση του θέματος» ενώ εργάστηκε για να «επαληθεύσει» τις αναφορές για το αερόστατο, με το κρατικό μέσο ενημέρωσης Global Times να κατηγορεί τις ΗΠΑ για επιδείνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Οι θεωρίες συνωμοσίας για τη «σπορά νεφών» και η απάντηση των ειδικών

Ασύλληπτες ήταν οι εικόνες από τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις στο Ντουμπάι, σε μία από τις θερμότερες και ξηρότερες περιοχές του πλανήτη. Δρόμοι πλημμύρισαν, αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω...

Φόρτωση άρθρων...