Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Ο Μπλίνκεν αναβάλλει την επίσκεψη του στο Πεκίνο

Πλανήτης

Διπλωματική ένταση δημιουργεί η υπόθεση με το κινέζικο μπαλόνι που βρέθηκε να πετά στις ΗΠΑ. Παρά τις προσπάθειες υποβάθμισης του περιστατικού από το Πεκίνο, o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναβάλλει την επίσκεψη του στην Κίνα. 

Θα ήταν η πρώτη επίσκεψη στη χώρα από υπουργό της Κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του State Department, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν θα επιδιώξει να ταξιδέψει στην Κίνα «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

«Σημειώσαμε τη δήλωση Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αλλά η παρουσία αυτού του αερόστατου στον εναέριο χώρο μας αποτελεί σαφή παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο να έχει συμβεί αυτό», δήλωσε ο αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.

«Μετά από διαβουλεύσεις με τους διυπηρεσιακούς μας εταίρους καθώς και με το Κογκρέσο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Λίγες ώρες αφότου το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως παρακολουθεί κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανάλυση του BBC ανέφερε ότι το κατασκοπευτικό μπαλόνι ήταν πιθανό να αυξήσει τις εντάσεις ενόψει της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα.

Δεδομένου ότι η Κίνα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες από τους δορυφόρους που διαθέτει, τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί να χρησιμοποιήσει το κατασκοπευτικό μπαλόνι. 

Οι δυνατότητες του συγκεκριμένου «αερόστατου» δεν είναι σαφείς, αλλά οι ειδικοί λένε ότι χρησιμεύει περισσότερο ως «σήμα» παρά ως απειλή για την ασφάλεια.

«Το Πεκίνο πιθανόν προσπαθεί να εκπέμψει σήμα στην Ουάσινγκτον. Ενώ θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις, είμαστε επίσης πάντα έτοιμοι για διαρκή ανταγωνισμό, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα, χωρίς να πυροδοτήσει σοβαρά τις εντάσεις. Και τι καλύτερο εργαλείο για αυτό από ένα φαινομενικά αθώο μπαλόνι», δήλωσε στο BBC ο αναλυτής Χι Γιουάν Μινγκ.

Κατά τον Δρ Μπέντζαμιν Χο της Σχολής Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam στη Σιγκαπούρη, είναι πιθανό ο στόχος να ήταν ο εντοπισμός. «Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποίησε το μπαλόνι για να αποδείξει ότι έχει μια εξελιγμένη τεχνολογική ικανότητα να διεισδύσει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ χωρίς να διακινδυνεύσει μια σοβαρή κλιμάκωση. Από αυτή την άποψη, ένα μπαλόνι είναι μια πολύ ιδανική επιλογή», ανέφερε.

Τα αερόστατα είναι μία από τις παλαιότερες μορφές τεχνολογίας επιτήρησης. Ο ιαπωνικός στρατός τα χρησιμοποιούσε για να εκτοξεύει εμπρηστικές βόμβες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ ετοιμάζει την επίθεση στη Ράφα

Το Ισραήλ προχωράει με την επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα. Η Ράφα είναι η μοναδική πόλη της Λωρίδας της Γάζας στην οποία δεν έχει γίνει ακόμη χερσαία επίθεση στον πόλεμο που μαίνε...

Γαλλία: Συνελήφθη 16χρονος για τον σχεδιασμό επίθεσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Στη σύλληψη ενός 16χρονου προχώρησαν οι Αρχές της Γαλλίας. Ο 16χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσ...

Φόρτωση άρθρων...