Ο τυφώνας «Dolphin» σάρωσε τα ανατολικά παράλια της Κίνας ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας της φετινής χρονιάς. Ο τυφώνας προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές, θυελλώδεις ανέμους και υψηλό συναγερμό για πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Ο τυφώνας, αφού προηγουμένως έπληξε την ιαπωνική Οκινάουα τραυματίζοντας έξι άτομα και κόβοντας το ρεύμα σε πάνω από 50.000 κτίρια, προσγειώθηκε στην επαρχία Ζετζιάνγκ με ανέμους που έφταναν τα 151 χλμ./ώρα (ισοδύναμο Κατηγορίας 1).
Πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, σκάφη επέστρεψαν στα λιμάνια και απαγορεύθηκαν οι υπεράκτιες εργασίες.
Στη Σαγκάη ακυρώθηκαν περίπου 1.500 πτήσεις, ενώ επαρχίες όπως η Φουτζιάν και το Ζετζιάνγκ κήρυξαν συναγερμό Επιπέδου III, μετακινώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους σε καταφύγια.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ύψη βροχόπτωσης έως και 500 mm σε ορισμένες περιοχές.
Καθώς το σύστημα κινείται δυτικά και εξασθενεί, ελλοχεύει κίνδυνος υπερχείλισης ποταμών (όπως ο Κιάντανγκ) και εκτεταμένων κατολισθήσεων σε ορεινά.
Επιστήμονες αναφέρουν ότι τέτοια ακραία φαινόμενα γίνονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Politico: Γιατί η Μελόνι ανεβάζει τους τόνους στο Μεταναστευτικό και συγκρούεται με την Ισπανία
Ουκρανία: Πέντε τραυματίες από ρωσική επίθεση με βόμβες στη Σούμι
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις