Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

«Κόλαφος» η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά Ερντογάν για τις εκλογές στην Τουρκία

Πλανήτης

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, που οδήγησε σε νέα νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημαδεύτηκε από «μια όλο και περισσότερο εμπρηστική ρητορική» και «περιορισμούς» στην ελευθερία της έκφρασης, όπως εκτίμησε σήμερα σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η ψηφοφορία «χαρακτηρίστηκε από μια όλο και περισσότερο εμπρηστική και μεροληπτική ρητορική στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», ανέφερε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ), που συμμετείχε μαζί με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε αποστολή παρατηρητών στις εκλογές.

«Η μεροληψία των μέσων ενημέρωσης και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης», εξάλλου, «δημιούργησαν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και συνέβαλαν στη δημιουργία αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος» για τον Ερντογάν παρότι η ψηφοφορία «διεξήχθη ομαλά και έδωσε στους εκλογείς τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε πραγματικά εναλλακτικές πολιτικές επιλογές», αναφέρει ακόμη η ΚΚΣΕ.

«Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών όρισε σαφώς νικητή», εκτίμησε ο Γερμανός Φρανκ Σβάμπε, μέλος της αντιπροσωπείας της ΚΚΣΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ωστόσο αυτός ο δεύτερος γύρος διεξήχθη επίσης σε ένα περιβάλλον το οποίο, από πολλές απόψεις, δεν προσφέρει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών», πρόσθεσε.

Κάλεσε την Άγκυρα να «εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και, κυρίως, «να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά και τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς» αντιπάλους του Ερντογάν που βρίσκονται στη φυλακή.

Η αποστολή παρατηρητών για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών στην Τουρκία ανέπτυξε 232 παρατηρητές από 31 χώρες, σύμφωνα με την ΚΣΣΕ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Τρεις συλλήψεις ατόμων που πέταξαν μετανάστες στη θάλασσα - Πνίγηκαν πέντε

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα που κατηγορούνται ότι πέταξαν στη θάλασσα μετανάστες, με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς να πνιγούν, στα ανοιχτά του Κάδιξ στην Ισπανία, τον πε...

Πούτιν: Φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία ανήμερα της 10ης επετείου από την προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να παρακολουθήσει πατριωτική συναυλία εορτασμού της 10ης επετείου της προσάρτηση...

Φόρτωση άρθρων...