Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ποιοι είναι οι τρεις «ασθενείς μηδέν» – Τι αναφέρει αποκαλυπτική έρευνα

Ενισχύεται το σενάριο η πανδημία του κορωνοϊού να ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα. 

Έρευνα των δημοσιογράφων Μίκαελ Σέλενμπεργκερ και Ματ Ταϊμπι που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό δελτίο Public της πλατφόρμας Substack υποστηρίζει ότι οι «ασθενείς μηδέν» ήταν τρεις επιστήμονες του Ινστιτούτου.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «New York Post», οι άνθρωποι που μολύνθηκαν πρώτοι με τον ιό SARS-CoV-2, είναι οι Μπεν Χου, Πινγκ Γιου και Γιαν Ζου – επιστήμονες που ερευνούσαν ιούς τύπου SARS.

Οι επιστήμονες και «η γυναίκα νυχτερίδα της Κίνας»

Οι τρεις επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα κέρδους-λειτουργίας («Gain-of-Function») – που στοχεύουν στην αύξηση της μολυσματικότητας και την ενίσχυση των παθογόνων οργανισμών- προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους τους. Και οι τρεις ερευνητές νόσησαν το φθινόπωρο του 2019.

Το 2019, δύο από τους επιστήμονες που πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από τον ιό, ο Χου και ο Γιου, συνέγραψαν μια μελέτη σχετικά με τη γενετική προέλευση ενός κορονοϊού που σχετίζεται με τον SARS και προσβάλλει νυχτερίδες σε όλη την Κίνα.

Ο Χου μαθήτευσε δίπλα στη διακεκριμένη ιολόγο Σι Ζενγκλί, η οποία είναι γνωστή ως «η γυναίκα νυχτερίδα της Κίνας» λόγω της πολυετούς έρευνάς της σχετικά με τους κορονοϊούς τύπου SARS που προέρχονται από νυχτερίδες.

«Ο Μπεν Χου είναι ουσιαστικά ο συνεχιστής της Σι Ζενγκλί», δήλωσε στο Public η Αλίνα Τσαν, μοριακή βιολόγος στο Broad Institute του MIT και του Harvard. «Ήταν ο καλύτερος μαθητής της. Κατασκεύαζε χιμαιρικούς ιούς τύπου SARS και τους δοκίμαζε σε ποντίκια. Αν έπρεπε να μαντέψω ποιος θα αναλάμβανε αυτή την επικίνδυνη έρευνα με ιούς και θα κινδύνευε περισσότερο να μολυνθεί κατά λάθος, θα έλεγα ότι ήταν αυτός», ανέφερε η μοριακή βιολόγος.

Δεν φορούσαν γάντια

Βίντεο του 2017 που προβλήθηκε από την κινεζική κρατική τηλεόραση φέρεται να δείχνει τον Χου να παρακολουθεί έναν εργαζόμενο στο εργαστήριο να χειρίζεται δείγματα. Κανένας από τους επιστήμονες δεν φοράει γάντια, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Public»,.

Η Αλίνα Τσαν υπογραμμίζει ότι εάν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου φοβόντουσαν ότι μπορεί να μολυνθούν την ώρα των πειραμάτων θα έπρεπε να φορούν ολόσωμες φόρμες ασφαλείας, που δεν επιτρέπουν καμία επαφή με το περιβάλλον. Επιμένει ότι οι επιστήμονες διεξήγαγαν τις έρευνες τους σε χαμηλότερο βιοασφαλείας (BSL-2) «όταν γνωρίζουμε ότι ο πανδημικό ιός είναι ικανός να ξεφύγει από ένα εργαστήριο (σ.σ. με επίπεδο βιοασφαλείας)  και να μολύνει πλήρως εμβολιασμένους νεαρούς εργαζόμενους του εργαστηρίου».

Οι νέες λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν περίπου τέσσερις μήνες αφότου ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι η υπηρεσία του πιστεύει πως ο ιός που προκάλεσε την πανδημία του κορωνοϊού πιθανότατα προήλθε από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Σαν σήμερα - 28 Απριλίου

Γεγονότα 1686: Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα 1788: Το Μέριλαντ γίνεται η έβδομη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών 1789: ...

Φόρτωση άρθρων...