Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Κρεμλίνο: «Δεν αποσύρονται τα ρωσικά στρατεύματα, η Ουκρανία να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα»

Στην απόρριψη της πρότασης ειρήνης που κατέθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα περιελάμβανε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, προχώρησε το Κρεμλίνο. Η Ρωσία τόνισε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί τη νέα «πραγματικότητα» επί του εδάφους.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι πραγματικότητες αυτές περιλαμβάνουν την προσθήκη στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών ως «νέων υποκειμένων» της. Τις προσαρτήσεις των περιοχών αυτών ανακοίνωσε η Μόσχα τον Σεπτέμβριο, αλλά οι περισσότερες χώρες μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) τις έχουν καταδικάσει ως παράνομες.

Είχε προηγηθεί το αίτημα του Ουκρανού Προέδρου προς τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) χθες, Δευτέρα, για περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, υποστήριξη για οικονομική και ενεργειακή σταθερότητα, και υποστήριξη για μια ειρηνική λύση που θα ξεκινούσε με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, αρχής γενομένης τα Χριστούγεννα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι «αυτά είναι τρία βήματα προς τη συνέχιση των εχθροπραξιών» και συμπλήρωσε ότι «η ουκρανική πλευρά πρέπει να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν αναπτυχθεί στη διάρκεια αυτής της περιόδου», απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση περί αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων.

«Και αυτή η πραγματικότητα δείχνει πως νέα υποκείμενα έχουν εμφανιστεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα δημοψηφισμάτων που έλαβαν χώρα σε αυτές τις περιοχές. Χωρίς να ληφθούν υπόψη αυτές οι νέες πραγματικότητας, καμία πρόοδος δεν είναι δυνατή», είπε ο Πεσκόφ και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα» η Ρωσία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Ουκρανία λέει πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της και να αποσυρθεί από όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει. Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες της G7 να υποστηρίξουν την ιδέα του για τη σύγκληση μια ειδικής Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη. Η σύνοδος θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου δέκα σημείων του Κιέβου που επιμένει, μεταξύ άλλων, στην αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και σε καμία εδαφική παραχώρηση εκ μέρους του Κιέβου.

«Ανεξάρτητα από το τι προτίθεται να κάνει ο επιτιθέμενος, όταν ο κόσμος είναι πραγματικά ενωμένος, είναι τότε ο κόσμος, όχι ο επιτιθέμενος που καθορίζει πώς εξελίσσονται τα γεγονότα», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βίντεο που μεταδόθηκε τη νύχτα.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει τοποθετήσει βαρέα όπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία. Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η Ρωσία παραμένει σε επαφή με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- IAEA), που προσπαθεί να εξασφαλίσει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σημάδια αποκλιμάκωσης στη Mέση Ανατολή: Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το Iσραηλινό πλήγμα στην Ισφαχάν

O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε ότι «αυτό που έγινε την προηγούμενη νύχτα δεν ήταν επίθεση». Αναφερόμενος στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, είπε ότι «έμοιαζαν περισσότερο με...

Σαν σήμερα - 20 Απριλίου

Γεγονότα 1303: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης από τον Πάπα Βονιφάτιο Η΄. 1534: Ο Ζακ Καρτιέ ξεκινά το ταξίδι του προς τη σημερινή ανατολική ακτή του Καναδά, τη Νέα...

Φόρτωση άρθρων...