Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Πώς μία μέδουσα σκέφτεται και μαθαίνει χωρίς να διαθέτει εγκέφαλο

Πλανήτης

«Πονοκέφαλο» στους επιστήμονες έχει προκαλέσει μία ανακάλυψη. Ερευνητές παρουσιάζουν τα ευρήματα τους από την μελέτη ενός μικροσκοπικού είδους μέδουσας που έχει όπως φαίνεται εκπληκτικές ιδιότητες και ικανότητες.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δημοσιεύει την έρευνά της στην επιθεώρηση «Current Biology».

Η Tripedalia cystophora είναι μια μέδουσα που ζει στα νερά της Καραϊβικής με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από ένα ανθρώπινο νύχι. 

Παρόλα αυτά διαθέτει ένα πολύπλοκο οπτικό σύστημα 24 ματιών που της επιτρέπει να αναγνωρίζουν τα εμπόδια κατά την πλοήγηση στα ενδιαιτήματα του.

Αυτή η μέδουσα όμως δεν διαθέτει καθόλου εγκέφαλο αλλά παρόλα αυτά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει νοητικές ικανότητες και πιο συγκεκριμένα ότι μπορούν να μαθαίνουν από προηγούμενες εμπειρίες τους, μια βασική ικανότητα για τα νοήμονα όντα ώστε να αποφεύγουν κινδύνους, να βρίσκουν τροφή και γενικότερα για να επιβιώνουν με ασφάλεια.

«Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα μαθαίνουν αυτά τα όντα. Είναι περίπου ο ίδιος ρυθμός με τα προηγμένα νοητικά ζώα. Ακόμα και το πιο απλό νευρικό σύστημα φαίνεται να μπορεί να κάνει προηγμένη μάθηση, και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ένας εξαιρετικά θεμελιώδης κυτταρικός μηχανισμός που επινοήθηκε την αυγή του εξελικτικού νευρικού συστήματος», αναφέρει ο Άντερς Γκραμ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησε σειρά πειραμάτων με τις μικροσκοπικές μέδουσες τα οποία απέδειξαν ότι έχουν έμφυτη αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «συνειρμική μάθηση».

Με απλά λόγια οι μέδουσες μάθαιναν και μάλιστα γρήγορα να κινούνται σε ένα περιβάλλον και να αποφεύγουν εμπόδια. Οι ερευνητές θέλουν τώρα να ανακύψουν τους μηχανισμούς που η μέδουσα αυτή καταφέρνει να δημιουργεί αναμνήσεις χωρίς να διαθέτει εγκέφαλο. 

Η μέδουσα έχει κεντριά τα οποία αν τσιμπήσουν τον άνθρωπο δεν έχει θανατηφόρα αποτελέσματα όπως το τσίμπημα άλλων ειδών μεδουσών αλλά προκαλεί πόνο για μερικές ημέρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

Σαν σήμερα - 28 Απριλίου

Γεγονότα 1686: Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα 1788: Το Μέριλαντ γίνεται η έβδομη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών 1789: ...

Φόρτωση άρθρων...