Παρασκευή
21 Ιουνίου 2024

Μεγάλη ανησυχία από την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα - Ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα

Πλανήτης

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη από την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα. Ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. 

Έπειτα από την Ισπανία και το Ισραήλ, σειρά πήρε η Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κίνα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.

Λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα, η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ισπανίας, που επέβαλε περιορισμούς. Οι ταξιδιώτες, εκτός του ότι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό πριν από την επιβίβασή τους, καλούνται να φορούν και μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Η Αγγλία σκοπεύει να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εφημερίδες The Times και The Telegraph γράφουν σήμερα ότι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ το BBC μετέδωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη νέα πολιτική της αναφορικά με τις αφίξεις από την Κίνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.

Μέτρα αντίστοιχα με τα γαλλικά έχει λάβει και η Ισπανία. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν επίσης προβεί σε παρόμοιες αποφάσεις, ενώ το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν αεροπορικώς στη χώρα, θα θερμομετρούνται για να διαπιστωθεί αν έχουν πυρετό, ενώ θα εξετάζονται ακόμα και τα λύματα από τα αποχωρητήρια αεροσκαφών που φθάνουν στα αεροδρόμιά της από την Κίνα.

Ακόμη, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτικό πλέον από την 5η Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους ή τεστ αντιγόνων σε 24 ώρες. Επίσης, ήδη από τη 2α Ιανουαρίου, θα κάνουν PCR, δηλαδή μοριακή εξέταση, με την άφιξή τους.

Το Ισραήλ επιβάλλει Covid test σε ταξιδιώτες από την Κίνα - Έτοιμη για νέα μέτρα η Ιταλία

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την επιβολή τεστ Covid για ξένους ταξιδιώτες από την Κίνα, που βιώνει μια έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας, Αριέ Ντέρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το βράδυ της Πέμπτης, είχε συνεδρίαση σήμερα με ανώτερους αξιωματούχους δημόσιας υγείας για να κάνει έναν απολογισμό του αντίκτυπου για το Ισραήλ από τη δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του ιού στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να δέχονται ξένους πολίτες σε πτήση από την Κίνα προς το Ισραήλ μόνο αν διαθέτουν (αρνητικό) τεστ για Covid», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, ο υπουργός ζήτησε τη δημιουργία ενός «εθελοντικού» διαγνωστικού κέντρου για άτομα που επιστρέφουν από την Κίνα και συνέστησε «να αποφεύγουν» τα ταξίδια σε αυτή τη χώρα.

Η άρση των υγειονομικών περιορισμών από τις κινεζικές αρχές έχει ως αποτέλεσμα απότομη έκρηξη κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα, μετά την απότομη εγκατάλειψη της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στη χώρα. Η Κίνα ανακοίνωσε το τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στην επικράτεια της από τις 8 Ιανουαρίου και τη σταδιακή επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Κινέζους, κάτι που ανησυχεί πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Πρωτοπόρο στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, το Ισραήλ είχε επιβάλει τεστ για ξένους ταξιδιώτες, ακόμη και ειδικές εξαιρέσεις για πτήσεις από ορισμένες χώρες πριν άρει σχεδόν όλα αυτά τα μέτρα στις αρχές του 2022.

Χθες, το το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανέφερε ότι η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες που φτάνουν από την είναι «αδικαιολόγητη», εκτιμά.

Ιταλία: Έτοιμη να λάβει νέα μέτρα κατά του Covid αν επιδεινωθεί η κατάσταση 

Η Ιταλία, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης μπορεί να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας μελετά νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας κορωνοϊού και αύξησης των κρουσμάτων, σε ό,τι αφορά ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Υγείας, σε εσωτερική του εγκύκλιο, γράφει ότι ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή -αν κριθεί αναγκαίο- είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας, η μείωση των εκδηλώσεων που παράγουν συνωστισμό.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στην χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στο το σύνολο του πληθυσμού, και σε πέμπτη δόση για τις κατηγορίες πολιτών, υψηλού κινδύνου.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται, επίσης, ότι και σε περιφερειακό επίπεδο, οι αρμόδιες δομές θα πρέπει να ενισχύσουν, αν χρειαστεί, την παροχή υγειονομικής φροντίδας. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση, στην Ιταλία η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική μόνον για τους εργαζόμενους και επισκέπτες των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας.

Βέλγιο: Τη Δευτέρα θα αξιολογήσει την κατάσταση

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται και οι αρχές του Βελγίου. Τη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσουν στο Βέλγιο οι ειδικοί της ομάδας διαχείρισης κινδύνων για να αξιολογήσουν την κατάσταση αναφορικά με τον κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο Βέλγος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε στο Radio1. 

Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν πώς μπορεί το Βέλγιο να προετοιμαστεί για πιθανούς κινδύνους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λευκός Οίκος: Δώσαμε προτεραιότητα στην Ουκρανία για την παράδοση πυραύλων Patriot

Οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες των προγραμματισμένων παραδόσεων πυραύλων Patriot και άλλων πυραύλων, οι οποίοι θα σταλούν στην Ουκρανία, η οποία...

Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο σε περίπτωση που αφήσει το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τις βάσεις του νησιού

Απειλές κατά της Κύπρου άφησε η Χεζμπολάχ. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου προειδοποίησε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στ...

Φόρτωση άρθρων...