Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Milliyet: «Όχι» από το ΕΛΚ στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πλανήτης

Τον τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνει το σχέδιο της προεκλογικής διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ενόψει των ευρωεκλογών.

Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα στην φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Στο 14σέλιδο σχέδιο του μανιφέστο αυτού, το οποίο ήρθε σε γνώση του ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Γκιουλντενέρ Σόνουμουτ, το κεντροδεξιό ΕΛΚ τονίζει «την ανάγκη επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, αλλά εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για πλήρη ένταξη». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το ΕΛΚ, το οποίο μέχρι πρότινος υποστήριζε την ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία στο πλαίσιο μιας «προνομιακής εταιρικής σχέσης», υποστηρίζει τώρα ένα πλαίσιο «συνθήκης φιλίας» στις σχέσεις της Ένωσης με την Άγκυρα.

 Το μανιφέστο, με τίτλο «Η Ευρώπη μας, ένα καλό και ασφαλές σπίτι για τους ανθρώπους» συντάχθηκε από τον Θανάση Μπακόλα, πρώην προσωπάρχη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και νυν γενικό γραμματέα του ΕΛΚ, και από τον πρόεδρο του ΕΛΚ Manfred Weber, Γερμανό Χριστιανοκοινωνιστή (CSU), σημειώνει η Milliyet. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο ΕΛΚ, τη θέση αυτή για την Τουρκία υποστήριξαν μέλη από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.
Το προεκλογικό μανιφέστο, το οποίο υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον Έλληνα Επίτροπο για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, δεν είναι άμεσα αντιτουρκικό, υποστηρίζουν παρατηρητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι συντάχθηκε με στόχο την καταπολέμηση των ακροδεξιών ξενοφοβικών κομμάτων, τα οποία βρίσκονται σε άνοδο σε ορισμένες χώρες και απειλούν το ΕΛΚ. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το ΕΛΚ εργαλειοποιεί την Τουρκία εν όψει των ευρωεκλογών.

Το προεκλογικό μανιφέστο του ΕΛΚ αναμένεται να εγκριθεί στο συνέδριο του κόμματος στη Βουδαπέστη, στις 6 Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια της ΕΕ, ενώ ακόμη και η πρόταση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, στη Σύνοδο Κορυφής πέρυσι τον Ιούνιο, για αναζωογόνηση των σχέσεων με την Άγκυρα δεν έχει εγκριθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Το τελευταίο διάστημα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αναφέρεται συχνά στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι απομακρύνονται σταδιακά από τον στόχο της ενσωμάτωσης με άλλους πολιτισμούς. Ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να εφαρμόζει πολιτικές ταυτότητας στην προσέγγισή της προς την Τουρκία και να αντιμετωπίσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα στη βάση του αμοιβαίου στρατηγικού οφέλους. Βασικός τουρκικός στόχος την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης και χαλάρωση –αν όχι πλήρης κατάργηση- του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Απειλές από τους «Φρουρούς της Επανάστασης»: Έχουμε εντοπίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, είμαστε με το χέρι στη σκανδάλη

Νέες απειλές εκτόξευσαν κατά του Ισραήλ οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης. Σε αναθεώρηση του «πυρηνικού του δόγματος» εν μέσω ισραηλινών απειλών, θα μπορούσε να προχωρήσει το Ι...

Σαν σήμερα - 18 Απριλίου

Γεγονότα 1506: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. 1521: Ο Μαρτίνος Λούθηρος, πρωτεργάτης της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης παρακούει τις εντολές τ...

Φόρτωση άρθρων...